Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Dobrnji kod Tuzle: Otkrivena spomen-ploča Muhamedu Hevaiju Uskufiju, ocu bosanskog jezika (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

U tuzlanskom naselju Stara Dobrnja danas je u znak sjećanja na lik i djela na svečan način, otkrivena spomen-ploča Muhamedu Hevaiju Uskufiju, ocu bosanskog jezika, autoru bosansko-turskog rječnika, najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi.

Spomenik je svečano otkrio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u rodnom mjestu velikana, u Dobrnji pred brojnim zvaničnicima, gostima i mještanima, a svečanosti je prisustvovao i godtima se obratio i Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske.

Veoma mi je drago što sam danas na ovom mjestu i što svjedočim otkrivanju spomen-ploče u Dobrnji, gdje je rođen Muhamed Hevai Uskufi, koji nije samo bh. i nije samo turski naučnik, nego je predstavnik obje kulture. Uskufi nas je danas spojio na ovom lijepom mjestu, a spomenik i rječnik dokazi su da smo stoljećima bili jedna cjelina, a i u budućnosti ćemo nastaviti zajedničko djelovanje“, rekao je Sahin.

U svom obraćanju Imamović podsjeća i na gnusan čin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji negira postojanje bosanskog jezika.

Protiv mraka najbolje je braniti se svjetlom, a ovaj rječnik sam je po sebi svjetlo i rodni list bosanskog jezika, pa tako možemo reći da je i Uskufi otac bosanskog jezika. Ako mi, njegovi nasljednici, ne njegujemo sjećanje na Uskufija, onda lako možemo postati žrtve primitivizma i neznanja, uzrokovanog bahatim, bezobraznim i drskim negiranjem naučne istine o bosanskom jeziku od strane Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske“, izjavio je Imamović.

Najavljena je izgradnja spomen-kuće Muhameda Hevaija Uskufija, a Hazrudin Kišić, predstavnik Mjesne zajednice Dobrnja, rekao je da se u prošlosti Uskufijev doprinos minimizirao, tako da mnogi nisu ni čuli za “oca bosanskog jezika”.

U historiji je došlo do neke kočnice, a prije 15-ak godina naš mještanin koji je tada studirao u Ankari, Meho Buljubašić, poslao mi je poruku i rekao: Ne znaš kakvog čovjeka mi imamo u Dobrnji. Tek tada smo počeli otkrivati Uskufijev značaj“, ispričao je Kišić.

U projektu podizanja spomen-ploče ovom velikanu učestvovali su Međunarodna galerija portreta Tuzla i Grad Tuzla, koji je inicirao i uz pomoć finansirao izgradnju spomenika.

Muhamed Hevaija Uskufi,  bosanski alhamijado pjesnik i sastavljač tursko-bosanskog rječnika, rođen je u mjestu Dobrnja kod Tuzle 1601. godine, a umro poslije 1651. godine. Pjesnički pseudonim mu je bio Hevai (Zračni).

Ovaj pisac je tokom cijelog života i rada isticao da je Bošnjak, a jezik kojim govori bosanski. Tako počinje i jednu svoju pjesmu: “Bosanski da vam besidim, bratani, da slusaju dobrotelji, prijatelji znani…”

Također u uvodu svog tursko-bosanskog rječnika piše:

  • Mnogo je lijepih rječnika napisano,
  • Sve kao dragi kamen probranih i omiljenih,
  • Ali nema napisana na bosanskom jeziku,
  • Ni sastavljena u prozi ni skićena u pjesmu,
  • Moje je započeti, a Božije da mi dade da uspijem“. (Potur-Šahidija, 1631. godine)

Postoje četiri sačuvana primjerka ovog rječnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsali (Švedska). Zahvaljujući Muhamedu Hevaiji, Bošnjaci mogu da se ponose svojim bosanskim jezikom, jer je prvi rječnik bosanskog jezika ujedno i jedan od prvih i najstarijih na Balkanskim prostorima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje