Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U centru Tuzle otvoreno prvo natkriveno parkiralište za bicikla (FOTO)

Preuzmite sliku

Prvi moderan natkriveni parking za bicikla, kapaciteta deset mjesta, otvoren je danas u Tuzli na prometnoj pješačkoj zoni, u ulici Maršala Tita br. 2. Postavljen u atraktivnom dijelu grada, na lokaciji koja je pod video nadzorom, a u blizini poslovnih prostora, institucija i popularnih kafića, parkiralište za bicikla vrijedan je poklon kompanije Lactalis BH i brenda Dukat Tuzli i Tuzlacima. Od danas će tako svi oni koji rado koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu imati sigurno mjesto za odlaganje svojih “ljubimaca na dva točka”.

„Upotreba bicikla u svakodnevnom saobraćaju u gradu zasigurno je zdrava životna navika koja donosi mnogo benefita onima koji je praktikuju. Na ovaj način željeli smo doprinijeti razvoju biciklizma u Tuzli, što je svakako u skladu sa društveno-odgovornim poslovanjem naše kompanije i orijentacije da pružamo podršku projektima koji lokalnim zajednicama donose dobro“, naglasio je Haris Kadenić, voditelj marketinga kompanije Lactalis BH.

Prvo natkriveno parkiralište za bicikla u Tuzli karakteriše nadstrešnica, koja osigurava zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama. „Parking je izgrađen po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, a s obzirom na lokaciju, biciklistima će biti omogućeno da doputuju biciklom u gotovo sami gradski centar i imaju mjesto gdje sigurno mogu odložiti svoje bicikle, ne razmišljajući o njihovom otuđenju, ukoliko slijede upute sa sigurnosne naljepnice koja je jedan od inovantnih sadržaja parkirališta“, pojasnio je Damir Margeta, autor idejnog rješenja i saradnik za infrastrukturu udruženja Giro di Sarajevo,  koji je sa svojim timom projektovao parking.

Izgradnju parkirališta u Tuzli iniciralo je upravo Udruženje Giro di Sarajevo, a podršku je pružio lokalni partner, Biciklistički klub Tuzla.

„Zaista smo presretni zbog otvaranja ovog objekta, jer nažalost u Tuzli do sada nije bilo niti jedno ozbiljno i sigurno parkiralište za bicikla. Lokacija je sjajna i nadam se da će podstaći što više građana da smanje saobraćajnu gužvu u samom centru, doprinesu zaštiti okoline, a ujedno se rekreiraju. Ovim putem se zahvaljujem kompaniji Lactalis BH i Dukatu koji su prepoznali značaj ovog projekta“, izjavio je Edin Mukinović, predsjednik BK Tuzla.

S ciljem promocije biciklizma, ali I prirodnih ljepota okoline Tuzle, članovi Udruženja Giro di Sarajevo i Biciklističkog kluba Tuzla danas su zajedno vozili dionicom od Živinica do Modračkog jezera, a potom su obišli krug kroz grad i svojim prisustvom podržali otvaranje prvog natkrivenog parkirališta za bicikla u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje