Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlansko naselje uskoro dobija džamiju: Osim molitvenog prostora sadržavati će multifunkcionalne sale, divanhane…

Preuzmite sliku

Tuzlansko naselje Gospić je relativno mlado naselje koje je prije Agresije bilo sporadično i rijetko naseljeno. Progonom Bošnjaka iz Podrinja i druge migracije dovele su do toga da je ovo tuzlansko naselje u kratkom vremenu dobilo mnogo stanovnika. Danas ovo naselje ima cca 5000 stanovnika te broji najveći procenat mladih porodica koje imaju školsku djecu.

Druge, postojeće džamije udaljene su i do 2 kilometra, te su mnoga djeca iz ovog naselja uskraćena i ne pohađaju mektebsku nastavu.

 • Potreba za vjerskim objektom koji bi u ovom naselju okupio djecu i omladinu svih uzrasta kao i starije osobe je veoma velika. Planirana je izgradnja vjerskog objekta sa dodatnim prostorijama koje bi bile mutifunkcionalne i pogodne za različite aktivnosti.

 • Tokom 2021. godine u dva odvojena postupka uvakufljena su dva susjedna placa, u centru naselja, koji čine jedinstvenu cjelinu površine 2.035m2 na kojoj je planirana izgradnja vjerskog objekta sa pratećim sadržajima. Odmah nakon uvakufljenja formiran je građevinski odbor za izgradnju vjerskog objekta u ovom naselju.

  Džamija u naselju Gospić sa višenamjenskim objektom za društvene aktivnosti ima sljedeće sadržaje:

  – Molitveni prostor na prizemlju,

  – komunikacije ulaz u molitveni prostor,

  – abdesthana,

  – toalet muški i ženski,

  – kotlana sa prostorom za energent,

  – na spratu mahfil, mektebska učionica, Imamska soba / kancelarija.

 • Višenamjenski objekat za društvene aktivnosti sadrži kancelarije, multifunkcionalna sala, divanhana muška, divanhana ženska, pomoćne prostorije i prostorije za komunikaciju.

  Korisna površina objekta prema Idejnom projektu iznosi cca 608 m2.

 • Služba za prostorno uređenja Grada Tuzla je 05.01.2024. godine izdala Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju višenamjenskog objekta – džamija sa objektom za društvene aktivnosti na zemljištu označenom kao k.č. 340/6; 338/1 i 339/1 sve KO Simin Han, u ulici Talijani 120 u naselju Gospić.

  U narednom periodu biće poduzete aktivnosti na pribavljanju potrebnih dokumenata za izdavanje Rješenja o odobrenju za građenje te prikupljanju sredstava za izgradnju ovog vakufskog objekta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,