Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski vatrogasci dobili savremeno vatrogasno vozilo domaće proizvodnje

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas je svečano uručio ključeve novog vatrogasnog vozila vatrogascima Profesionalne vatrogasne jedinice u Tuzli, zahvaljujući kojem će njihovo djelovanje na terenu  biti na znatno višem nivou. 

Ovo vozilo, prvo sa certifikatom evropskog kvaliteta, dolazi sa naprednim karakteristikama, uključujući jednodjelnu nadogradnju, rezervoar za vodu i pjenu, pumpu visokog kapaciteta te svjetlosni stub rasvjete i druge opreme bitne za brze i efikasne intervencije, a proizvedeno je u Fabrici “SU-AD” iz Živinica.

  • Naši vatrogasci su ljudi ogromnog srca i znanja, istinski profesionalci. No, bez kvalitetne opreme, njihova sposobnost da izvrše zadatke spašavanja, sprečavanja neželjenih posljedica i preventivnog djelovanja je ograničena. Nabavkom ovog vozila, uvjeren sam da smo unaprijedili kvalitet rada naše vatrogasne jedinice. Kamion je opremljen raznovrsnom opremom koja će im omogućiti efikasnije reakcije u različitim situacijama, a nadam se da će ih biti što manje. Osim toga, planiramo pokrenuti proceduru nabavke još jednog vatrogasnog kamiona ove godine. Posvećeno ulažemo u opremanje naše Profesionalne vatrogasne jedinice. Naš cilj nije samo biti najopremljenija vatrogasna jedinica, već i kontinuirano poboljšavati uslove rada naših vatrogasaca. Oni su prvi koji izlaze na teren kad god je to potrebno, i zaslužuju samo najbolju opremu. Zato ćemo nastaviti tražiti dodatna sredstva i podršku s drugih razina vlasti kako bismo osigurali da naši vatrogasci imaju najbolju moguću opremu. To je naša obaveza prema njima, ali i prema našim građanima koji su uvijek mogli računati na njihovu hrabrost i predanost.”, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

    “Ovo vatrogasno vozilo čini našu vatrogasnu flotu još boljom, a sugrađani će biti znatno sigurniji. Ono nam pruža mogućnost realizacije većeg broja operacija, a tu su i dovoljne količine vode za gašenje svih vrsta požara. Snaga kamiona je prilično velika i to nam je potrebno za brdovite predjele. Očekujemo bolje i brže izlaske vatrogasaca na intervencije”, kazao je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle, Jasmin Jahić.

    Vrijednost novog vozila, koje je nabavila Služba civilne zaštite Grada Tuzle, iznosi 540 hiljada KM s PDV-om.

    “Mi imamo zahtjevne ulice, u znatnoj mjeri su zastupljena i brdska područja, a nerijetko nam se dešavaju i šumski požari. Dugo smo čekali ovo vozilo, ali je ono sada tu baš onakvo kakvim smo ga zahtjevali. Sada će se brže dolaziti do mjesta požara i pružanje usluga će sigurno biti znatno kvalitetnije”, kazao je šef Odjeljenja u Službi civilne zaštite Grada Tuzle, Sead Mustajbašić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje