Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski Univerzitet: Seks, laži i anonimne prijave!

SlobodnaBosnaIN
Preuzmite sliku

Nakon što je Komisija za korupciju Vlade Tuzlanskog kantona nedavno primila anonimnu prijavu o nezakonitim imenovanjima, malverzacijima i nepotizmu na Univerzitetu u Tuzli, nastao je rat saopćenjima, anonimnim prijavama, optužbama za seksualno uznemiravanje.

\"SlobodnaBosnaIN\"Na adresu Komisije za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona nedavno je stigla anonimna prijava koja je u institucijama ovog Kantona izazvala pravu pometnju. Glavni likovi iz prijave su rektor tuzlanskog Univerziteta, \”profesor marksizma iz Prištine\”, kako ga posprdno nazivaju Tuzlaci, Enver Halilović, zatim bivša ministrica obrazovanja u Vladi ovoga Kantona Mirzeta Suljkić-Hadžić, te Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. U prijavi stoji kako je falsificiran izbor rektora Halilovića u zvanje redovnog profesora, kako je Suljkić-Hadžić na nezakonit način uposlena na Univerzitetu nakon što joj je po sili zakona prestao radni odnos. Konačno, stoji i kako je nezakonit I izbor Bećirovića u zvanje docenta na Tuzlanskom univerzitetu.

Tuzlanski rat prijavama

Pomalo nevjerovatnim slijedom događaja, anonimna prijava je ipak protokolirana i njezin sadržaj je postao dijelom dnevnog reda Komisije. Kada se za nju saznalo, u tuzlanskim je naučno-političkim krugovima nastala prava panika, pa se prijavu i navode iz nje na sve moguće načine pokušalo zataškati. S obzirom da je riječ o ljudima koji su poprilično utjecajni i moćni u Tuzli, članovi Komisije su isprva pokušali težak teret koji im je nenadano pao na pleća prebaciti nekome drugom.

Od tuzlanske se javnosti, koja o detaljima iz prijave već odavno sve zna i o tome otvoreno raspravlja po kuloarima ili na internetskim forumima, pokušalo sakriti kako je Komisija uopšte raspravljala o navodima iz pisma. Nekoliko dana kasnije, najvjerovatnije kako bi se uplašila aktuelna ministrica nauke i obrazovanja TK Nađa Avdibašić-Vukadinović, na adresu Komisije stiže još jedno anonimno pismo. U njemu nema novih detalja o poslovima trojca Halilović Suljkić-Hadžić-Bećirović, no stoji kako suprug ministrice, profesor Srđan Vukadinović, osim na Univerzitetu u Tuzli (ilegalno) predaje i na fakultetu u Nikšiću te ga se u isto vrijeme optužuje i za seksualno zlostavljanje studentica i suradnica.

Šta stoji u prijavi koja je atmosferu na tuzlanskom Univerzitetu dovela do usijanja? Prije svega tvrdnja kako je rektor Halilović falsificirao izbor u redovnog profesora. Halilović je zvanje vanrednog profesora stekao 1991. godine. Nakon toga bio je, prema tada važećim zakonima, dužan objaviti najmanje dvije knjige, najmanje dva naučna rada, biti mentor pri izradi doktorata ili magistarskog rada najmanje jednom kandidatu, te biti nositelj projekta iz ove oblasti. Ništa od toga, kako se tvrdi, Halilović nije uradio. Stekao je zvanje redovnog profesora na osnovu istih radova temeljem kojih je ranije stekao status vanrednog profesora. Halilović, također, nije bio mentor niti jednom kandidatu, niti je rukovodio projektima, što su također uvjeti neophodni za izbor u zvanje redovnog profesora.

\"SlobodnaBosna1IN\"Posebno je problematična činjenica da je Halilović u periodu u kojem je (protivzakonito) izabran u zvanje redovnog profesora obavljao i dužnost dekana Filozofskog fakulteta na kojem je i stekao sada već sporno zvanje. U isto je vrijeme obavljao i dužnost ministra za obrazovanje u tadašnjoj Vladi Tuzlanskog kantona. Da stvar bude još komičnija, Enver Halilović, dekan Filozofskog fakulteta u Tuzli, potpisao je odluku kojom se Enver Halilović bira u zvanje redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Tuzli?! Sve to Saznajemo kako Halilovićev slučaj nije jedini, jer je dosta tamošnjih \”uglednika\” činilo iste stvari. Stoga je zajednički interes da se ova afera ne otvara jer bi ona mogla proizvesti veliku, kolateralnu štetu. Kada je u pitanju nekadašnja ministrica, Mirzeta Suljkić- Hadžić nije mogla biti zaposlena na Univerzitetu po isteku mandata bez konkursa. Univerzitet je prekršio zakon a zauzvrat Mirzeta pomaže u stabilizaciji podrške SDA aktuelnom rektoru. Suljkić-Hadžić poznata je po ulozi u nekoliko afera. Osim što je svojim rođacima i prijateljima namještala poslove po školama širom TK, nju je prije dvije godine CIK BiH kaznio zbog sukoba interesa jer je svom mužu Nijazu \”sređivala\” poslove prevoza đaka u TK. Nekadašnju glasnogovornicu SDA u ovom kantonu Albinu Vicković je, nakon tri puta ponovljenog konkursa, uspjela uposliti u Ministarstvu nauke i obrazovanja. Vicković je napustila ovaj posao u isto vrijeme kada i Suljkić-Hadžić i postala šefica kabineta rektora Halilovića. Da bi položaj, uživao u prinadležnostima koje su mu kao redovnom profesoru godinama pripadale, počevši od plate pa do toga da je kao redovni profesor konačno i izabran za rektora Univerziteta u Tuzli.

Najzanimljiviji je, pak, slučaj Denisa Bećirovića. Jedan od prvaka SDP-a BiH doktorirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bećirović je angažiran na tuzlanskom Filozofskom fakultetu u zvanju docenta za užu nastavno-naučnu oblast Savremeno doba od 2010. godine. Međutim, pri njegovom izboru rektor Enver Halilović je na sjednici Senata zanemario prijedlog Komisije za izbor i Naučno-nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta, te ga imenovao bez pozitivnog stava Komisije. Kako procedura nalaže, čak i ako je Komisija napravila grešku, Senat Univerziteta je morao vratiti materijal nazad \”na popravku\”, a ne ignorirati prijedlog Komisije. Ozbiljan propust u proceduri Halilović je najvjerovatnije napravio kako bi kasnije mogao računati na Bećirovićevu pomoć i podršku. Kako tvrde upućeni u dešavanja na Univerzitetu, rektor Halilović ovako \”reketira\” Bećirovića koji je naivno upao u njegovu zamku.

U zmajevom gnijezdu

Malverzacije prilikom izbora u zvanje redovnog profesora, a kasnije i rektora nisu jedina mrlja u \”karijeri\” Envera Halilovića. Sjećate li se kojim slučajem skandalozne, mračne rečenice napisane prije tačno 20 godina? Rečenica koja glasi: \”Svaki Musliman treba da ima svog Srbina da ga pogubi.\” Rečenicu o \”genocidnoj dužnosti svakog Muslimana\” napisao je Zilhad Ključanin, književnik, a u to vrijeme kolumnista tuzlanskog lista Zmaj od Bosne, jedne od najbestidnijih epizoda bh. novinarstva u mračnim ratnim godinama. U ovom su listu, koji je na sramotu Tuzle osnovala tadašnja SDA vrhuška, objavljivani tekstovi koji su zagovarali mržnju i netrpeljivost prema svemu što nije imalo muslimanski, odnosno, bošnjački predznak.

Dvije decenije kasnije, nakon što su zbog pisanja u Zmaju izbjegavali mobilizaciju i odlazak na linije fronta koje su čuvali pripadnici Drugog korpusa Armije BiH, novinari i urednici ovog mračnog glasila postali su uvaženi tuzlanski profesori, političari, izdavači… Nakon rata gotovo svi \”novinari\” Zmaja od Bosne uhljebili su se na tuzlanskom Filozofskom fakultetu. Između ostalih i Abid Đozić te Vedad Spahić koji se, zajedno sa svojim tadašnjim redakcijskim kolegama potpisivao i pseudonimom Ale Trnavac. Prijeratni gimnazijski profesor vjerovatno ne bi ostao upamćen u historiji bh. novinarstva da nije bilo teksta Nejma više nina nana, fašističkog pamfleta protiv miješanih brakova, protiv djece rođene u miješanim brakovima koji se završavao upravo rečenicom Nejma više nina nana svoga pehlivana, pola Vlaha pola Muslimana (Prenosi: Tuzlanski.ba)

\"SlobodnaBosna2IN\"Otrovne misli i još otrovniji jezik omogućili su Spahiću nakon rata doktorat i profesorsku sinekuru na Filozofskom fakultetu. U jednom je mandatu bio i poslanik u Parlamentu Federacije, a Tuzlom već godinama kruži priča kako student čiji su roditelji različite nacionalnosti kod njega teško može dobiti prolaznu ocjenu. Šovinista koji potiče iz ugledne, sekularne tuzlanske porodice (otac je prije rata bio predstavnik mostarskog Hepoka, majka šefica računovodstva u tvornici SodaSo) u oktobru prošle godine je brutalno pretučen u Tuzli. Nakon što se u medijima pojavila vijest o prebijanju, cinici su ustvrdili kako je počinitelj bio sasvim sigurno neko iz miješanog braka. Još jedan Zmajev Trnavac bio je i Adnan Jahić koji će u poslijeratnim godinama obavljati dužnost glasnogovornika SDA. Jahić se u svojim tekstovima zalagao za formiranje muslimanske državice u kojoj neće biti mjesta za Srbe i Hrvate. U međuvremenu je i on doktorirao na Filozofskom fakultetu, gdje danas predaje historiju. Kao i Spahić, i Jahić je bio federalni poslanik, a autor je i knjige u kojoj veliča zlodjela SS Handžar divizije.

Nije se Zmaj obračunavao samo sa Srbima i Hrvatima, njegova meta bili su i Bošnjaci, politički neistomišljenici, a ideološku potporu za ovakvo pisanje davali su mu, između ostalih, tadašnji rektor tuzlanskog Univerziteta Sadik Latifagić, zatim prvi tuzlanski policajac Meša Bajrić i slični… Jedan od trnavaca bio je i radikalni Alosman Huseinović, koji danas živi u Holandiji i piše uglavnom za listove koje izdaje mnogobrojna bh. dijaspora u zapadnoevropskim zemljama. Fuad Halilović, danas vlasnik privatnog radija Feral u Kalesiji, također je objavljivao tekstove u ovom glasilu. Najzalužniji za to što su nekadašnji novinari Zmaja od Bosne u munjevitom jurišu pokorili Filozofski fakultet je upravo Halilović koji je također bio član Zmajeve redakcije.

Pred rat je u tuzlanskoj Općini obavljao dužnost pomoćnika općinskog načelnika za kulturu, sport i obrazovanje. Kada je počeo rat, postao je član SDA, uselio se u napušteni stan i naredio promjenu imena osnovnih škola u Tuzli. Tvrdi se kako je bio osoba koja je iz ratnog pakla zabranila izmještanje tuzlanske djece u Španiju, uz obrazloženje kako se na taj način željela spriječiti katolizacija bošnjačke djece. Rečenice iz aprilskog izdanja Zmaja od Bosne, iz 1993. godine, poput \”instintktivno, svaki bi Musliman htio spasiti svog susjeda Srbina, ipak svaki Musliman mora imenovati Srbina i zavjetovati se da će ga ubiti\”, Halilović je nazivao slobodom štampe. SDA ga je kasnije nagradila foteljom ministra kulture Tuzlanskog kantona a kasnije i dužnošću dekana Filozofskog fakulteta gdje je sam sebi, kao dekan Enver Halilović, potpisati rješenje o unapređenju Envera Halilovića u redovnog profesora! Kada je postavljen za dekana, jedan od prvih koraka koji je napravio bilo je otvaranje mesdžida u fakultetskim prostorijama. Nakon studijskog usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, imenovan je za ambasadora u Rusiji. A da farsa bude upotpunjena, prije dvije godine je izabran za rektora Univerziteta koji je Tadeusza Mazowieckog izabrao za počasnog doktora. Istog onog izvjestitelja UN-a koji je zbog ratnih tekstova Halilovićevih suradnika Tuzlu u ratnim godinama stavio na stub srama.

Izvor: SlobodnaBosna.ba / FOTO: Print screen / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: