Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski umjetnik Miran Mujačić: Posebna čast je bila raditi mural velikom Kinđetu

Preuzmite sliku

Radovi Mirana Mujačića, umjetnika iz Tuzle, su toliko fascinantni i realistični da je nekad teško povjerovati da ih je stvorila ljudska ruka.

Miran sa toliko strašću i strpljenja godinama unazad stvara svoja djela da je rezultat zadivljujući. Miran se umjetnošću bavi od šeste godine a strast prema umjetnosti je ostala do danas i sa svakim novim poduhvatom oduševljava sve one koji prate njegov rad.

Miran stvara u zanimljivoj “cutout tehnici”, koja podrazumijeva korištenje više nijansi jedne osnovne boje.

Posljednji ujedno i izuzetno zahtjevan projekat Miran je realizovao u sklopu 125. rođendana Gimnazije “Meša Selimović” gdje je oslikao mural doaena bh. košarke i nekadašnjeg učenika tuzlanske Gimnazije, velikog Mirze Delibašića.

Miran ne krije da je oslikavanje ovog murala jedan od posebnijih projekata na kojma je radio:

“Tuzla je uvijek bila grad košarke, grad u kojem se košarka igrala sa srcem pa tako je i iznjedrila mnoge velikane a najpoznatiji od njih je i nas Mirza Delibašić Kinđe, škola u kojoj je počeo svoje prve košarkaške korake je bila Gimanzija Meša Selimović pa je i cijela ideja murala bila da se uradi baš na gimnaziji. Čast mi je bila da uradim ovaj mural koji će krasiti naš grad.” za Tuzlanski.ba kaže autor murala Miran Mujačić uz citiranje velikog Davorina Popovića: “Mirza, hvala ti”.

 • Do saradnje i realizacije došlo je na poziv Gimnazije Meša Selimović: 

  “Na poziv Gimnazije Meša Selimović sam sa radošću prihvatio poziv za oslikavanje murala Mirze Delibašića. Najprije se pristupilo izradi dizajna cijelog zida, a nakon usaglašavanja dizajna, definisali smo datum početka izrade. Trajanje izrade murala trajao je oko 4-5 dana, veličina je 11×5 metara a za izradu su korištene akrilne boje i sprejevi, koje se najčešče koriste za oslikavanje ovakvih murala.”, navodi Mujačić koji ne krije dugogodišnju želju i inicijativu da se na više lokaliteta u Tuzli oslikaju murali značajnih osoba iz grada soli koji su obilježili periode u kojima su ostavili neizbrisiv trag. (Tuzlanski.ba)

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Tuzlanski.ba (@tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje