Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci i ove godine tradicionalno sade Drvo za prijatelja

Preuzmite sliku

Šestu godinu zaredom Fondacija tuzlanske zajednice organizuje akciju sadnje drveća koja solidarno okuplja građane u ideji revitalizacije zelenih površina u gradu.

U okviru inicijative “Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu” u srijedu 23. novembra 2022. godine u 12 sati u naselju Sjenjak, u blizini novootvorenog obdaništa Montesori iza D bloka, bit će održana akcija sadnje više od pedeset sadnica, koje je Fondacija tuzlanske zajednice osigurala uz pomoć filantropa i sugrađana. Ove godine je u susret Danu državnosti BiH planirana sadnja srebrnolistog javora, bijele breze, crvenoliste šljive i smrče, koje bi trebale revitalizirati postojeći lokalitet i učiniti ga prigodnim za igru i boravak.

Tokom pet prošlih godina posadili smo na desetine memorijalnih sadnica. Posadili smo stabla za Angelinu, Adnana, Amora, Mirsadu, Sanju, Avdu, Sanina, Jusufa, Vikicu, Remziju, Zvonka, Rusmira i brojne druge sugrađane koji više nisu s nama. Inicijativa pokrenuta u spomen na Angelinu Hodžić, istaknutu aktivistkinju i nekadašnju zaposlenicu Fondacije tuzlanske zajednice, godinama unazad okuplja građane koji u želji za zelenijom budućnosti, sadnjom sadnica čuvaju sjećanja na svoje najdraže. One su danas spomen njihovoj ljubavi i plemenitosti koju su, tokom svog života, pružili svojoj porodici, prijateljima i zajednici.

Kao i proteklih godina, akcija će se realizovati uz podršku Javnog komunalnog preduzeća Komunalac i Grada Tuzla, Pokreta mladih “Let's Do It” Tuzla, Mreže aktivnih zajednica i sugrađana.

U vrlo kratkom periodu, uz pomoć više od trideset donatora, Fondacija tuzlanske zajednice je uspjela prikupiti preko 3.000 KM, koje su usmjerene u kupovinu sadnica. Kroz kampanju “Drvo za prijetalja – drvo za Angelinu” zahvaljujući nesebičnom zalaganju donatora i volontera do sada je posađeno je više od 1.000 sadnica različitih stabala na nekoliko lokacija širom grada.

Građani se inicijativi mogu pridružiti do 23.11. na sljedeće načine:

– Donirati za jednu ili više sadnica koju će posvetiti svojim prijateljima čije sjećanje želite sačuvati vječno. Donacijom u iznosu od 30 KM osigurat ćete sredstva za nabavku jedne sadnice, uzrasta 3-4 godine. Sva prikupljena sredstva će biti iskorištena za nabavku sadnica drveća. Uplate možete izvršiti ON-LINE ili putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice, na adresi Pozorišna 13., ali i putem banke, na račun br. 1321 0020 0707 4926 kod NLB banke.

– Priključiti se sadnji. Donirane sadnice zasaditi će grupe volontera iz pokreta „Let's Do It“ u saradnji sa đacima iz zainteresovanih škola. Svaki par ruku dobro je došao.

– Posaditi drvo samostalno. Za sjećanje na prijatelje i brigu za okoliš nisu uvijek potrebne velike akcije. Svako od nas može samostalno pokazati čin ljubavi prema dragim ljudima i okolišu sadnjom drveća u svojoj lokalnoj zajednici. Učinite to baš ove godine!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje