Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlaci donirali 3.000 higijenskih paketa sirijskim izbjeglicama (FOTO)

Preuzmite sliku

Iz Tuzle je danas upućena donacija koja sadrži više od 3.000 higijenskih paketa namijenjenih ženama, sirijskim izbjeglicama koje se trenutno nalaze u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

  • akcija-zena-zeni-tuzlaci-donirali-3-000-higijenskih-paketa-sirijskim-izbjeglicama1_2015_09_10
  • Tokom sedmodnevne humanitarne akcije pod nazivom ˝Žena ženi˝, koja se odvijala u saradnji Centra za edukaciju i istraživanje ˝Nahla˝ i udruženja Pomozi.ba, Tuzlaci su pokazali solidarnost. U ˝Nahli˝ su pozitivno iznenađeni odzivom građana da se pomogne unesrećenim ljudima, koji danima putuju tzv. balkanskom rutom u neadekvatnim higijenskim i medicinskim uslovima kako bi se domogli neke d zemalja zapadne Evrope.

  • akcija-zena-zeni-tuzlaci-donirali-3-000-higijenskih-paketa-sirijskim-izbjeglicama4_2015_09_10
  • ˝Iako se ne bavimo humanitarnim radom, u ovoj iznimnoj situaciji, dirnuti patnjom sirijskih izbjeglica koje su prisiljene spavati u parkovima, pokrenuli smo ovu akciju. Akcija je trajala sedam dana i Tuzlaci su pokazali da imaju osjećaj i solidarisali su se sa stradanjima naroda koja su slična stradanjima u našoj zemlji tokom 1990-ih godina. Odazvali su se brojni građani pojedinci, škole, nevladine organizacije, političke stranke, sindikati preduzeća i ostali˝, izjavila je Lutvija Alibašić, direktorica ˝Nahle˝.

  • akcija-zena-zeni-tuzlaci-donirali-3-000-higijenskih-paketa-sirijskim-izbjeglicama2_2015_09_10
  • Artikli su pakovani u prozirnim plastičnim vrećicama, kako bi bili vidljivi. Paketi sadrže sredstva neophodna za održavanja higijene, poput gaza, vlažnih maramica, čarapa, donjeg veša, krema, gelova i sapuna, pelena, flastera i sličnog.

    ˝Građani su se raspitivali i za slanje drugih artikala, ali zbog činjenice da su izbjeglice u Srbiji samo u tranzitu te da ne mogu nositi sa sobom mnogo stvari, sadržaj paketa smo ograničili˝, kazala je Alibašić, te dodala da Pomozi.ba nastavlja akciju. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje