Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Vrtići počeli sa radom, primljen znatno manji broj djece

Preuzmite sliku

Danas su, nakon više od dva i po mjeseca pauze, s radom počeli vrtići u okviru Javne ustanove za predškolski razvoj i obrazovanje  „Naše dijete“ Tuzla. Izmijenjen je način rada u pomenutoj ustanovi, kao i način prijema djece, a znatno je smanjen i broj mališana u grupama.

Kako je protekao prvi radni dan nakon pauze, kakve su reakcije roditelje i šta je moguće očekivati u narednom periodu za RTV7 govorila je Sanja Karić, direktorica Javne ustanove za predškolski razvoj i obrazovanje  „Naše dijete“ Tuzla.

“Svi ovi mjeseci vodili su do ovog momenta kad smo konačno počeli sa radom. Svi naši vrtići rade u skladu sa preporukama i procedurama koje smo objavili na našoj web stranici, dali smo upute roditeljima što se tiče same procedure postupka prijema djece, trijaže na ulazu, higijensko-epidemioloških mjera i evo krenuli smo sa radom. U sobama je po najviše devetero djece u odgojnim grupama, u skladu sa preporukama Federalnogi Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Nadamo se da će te preporuke ići u dalje ublažavanje već od 1. juna kako bi ostatak mališana mogao da se pridruži svojim drugarima. Roditelji su poprilično nezadovoljni u ovom trenutku iz razloga što nismo bili u mogućnosti da primimo svu djecu i one koji su zainteresovani, pa smo morali da pribjegnemo kriterijima koje je propisalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, da i oni koji su dostavili potvrde o zaposlenju, a koji je bio eliminatorni faktor da bi mogli da se svedemo na taj broj devet. Dakle, mi smo otprilike u momentu obustave rada imali upisanih 1086-ero djece, a sad smo ih primili 360, tako da nažalost moramo svi biti solidarni i svjesni takve jedne neprilike koja nas je sve zadesila i nadamo se da će se to i radi nas, i radi roditelja i djece što prije vratiti u normalu”, ističe Karić.

Također, ona je kazala da su reakcije djece poprilično dobre, te je vidljivo da su ih roditelji na vrijeme pripremili pred ponovni polazak u vrtić u okolnostima pandemije.

Na pitanje kakva je procedura što se tiče ulaska u vrtić direktorica Karić kazala je;

“Procedura je takva da roditelji ne ulaze u obdanište. Lica koja su na ulazu zadužena za prijem djece prihvataju dijete, gdje se vrši trijaža, odnosno, dezo barijera za ruke i noge. Djeca rukice peru, a ne dezinfikuju ih, te ih nakon tog postupka odogovrna osoba vodi do njihove odgojne grupe.”

Ostatak razgovora sa direktoricom Karić pogledajte u videoprilogu RTV 7. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje