Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Velika odstupanja u mjerenjima kvaliteta zraka (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zbog velikih odstupanja između podataka koje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona dobija putem pet fiksnih i jedne mobilne imisione stanice i onih koji su u posljednje vrijeme prezentovani putem medija a potiču sa AirCare platforme danas je organizovana press konferencija.

Ovom su prilikom prezentovani rezultati mjerenja kvaliteta zraka na području Ši Sela putem mobilne imisione stanice i ukazano na vidljiva velika odstupanja u vrijednosti zagađujućih materija, pri čemu podaci sa AirCare platforme, očitani priručnim uređajem, uvijek pokazuju znatno veće vrijednosti.

Naime, prema podacima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona prosječna dnevna vrijednost kvaliteta zraka bila je na pojedinim mjerenim stanicama u Tuzli i do tri puta veća.

‘Napominjem da je naš katalizator kalibriran na naše neposredno mjerenje te da je usklađen sa svim referentnim metodama. Također, vrši se automatska validacija podataka. Odstupanja u mjerenjima su i od 53 posto pa do čak 365 posto. Ova mjerna stanica je jedino validna i njeni podaci su 100 posto tačni i radi po standardnim metodama koje su propisane zakonom’ – kaže Edin Dervišević stručni savjetnik za kvalitet zraka u Ministarstvu prostornog uređenja i zatite okolice Tuzlanskog kantona.

 • On dodaje i da su mjerenja zagađenja zraka koje vodi Vlada Tuzlanskog kantona također pokazivala prekogranične vrijednosti. Dervišević je naglasio da se podaci dobijeni putem jeftinog uređaja za koji se ne vrši kalibracija i čija je tačnost ovisna o temperaturi i vlažnosti zraka ne mogu smatrati validnim a djeluju uznemirujuće na javnost.

  ‘Ali opet ponavljam velika su odstupanja naših mjernih stanica u odnosu na ova koja možemo naći na internetu, a koje dolaze putem web i mobilnih aplikacija. Međutim, zrak jeste zagađen’ – dodao je Dervišević.

  Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona raspolaže s pet fiksnih stanica za praćenje kvaliteta zraka te jednu mobilnu. Također, uložena su i velika sredstva u poboljšanje kvaliteta zraka, oko 8 miliona KM, rekao je danas novinarima ministar Elvir Rožnjaković

  ‘I ove godine će biti na raspolaganju 11 miliona maraka za ovu namjenu’ – najavio je ministar Rožnjaković.

  Podsjećamo, zbog velike zagađenosti zraka u Tuzlanskom kantonu je sve više oboljele djece od bronhitisa i plućnih bolesti.

  Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice najavili su inicjativu prema gradu Tuzla, da sredstva od 5,5 miliona KM koje ovaj grad dobija od Elektroprivrede BiH na osnovu aerozagađenja, da se ta sredstva mnogu samo usmjeriti na poboljšanje kvaliteta zraka, a ne na obnove javnih ustanova kao što je do sada bilo.

  ‘To je jedna od mjera koje planiramo provesti u ovoj godini. Također, već krajem ovog mjeseca planiramo provesti subvencioniranje fizičkih lica u nabavkama kotlova na pelet, sa 2000 KM po osobi. Naime, najveće zagađenje u Tuzli i Živinicama dolazi od individualnih ložišta. Također u Živinicama planiramo raditi toplifikaciju grada’ – kaže ministar Rožnjaković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,