Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: U nedjelju na Panonici besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

Preuzmite sliku

Ljeto, većini najomiljenije godišnje doba jer podstiče dobro raspoloženje, zbog visokih temperatura te štetnog sunčevog zračenja, donosi i izazov kako se rashladiti, ali i ispravno zaštiti od UVA i UVB zračenja koje može uzrokovati brojne promjene na koži, pa i one maligne, nerijetko fatalne.

Upravo s ciljem informisanja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži, dm je započeo kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja, koja će se tokom ljeta realizovati u sedam bh. gradova.

Kampanja je će početi u subotu u Banjoj Luci, a u nedjelju će i građani Tuzle imati priliku da na Panonici, u dva termina: jutarnjem, od 9 do 12 sati, te popodnevnom, od 17 do 19 sati, obave dermatološki pregled i dobiju savjete specijalizantice dermatovenerologije, dr. Ervine Omerbegović.

 • “Pregled mladeža može pomoći u ranoj dijagnozi potencijalno opasnih promjena na koži, uključujući maligni melanom. Dermatoskopom pigmentne promjene se mogu uvećati i do 200 puta, a snimanje je moguće i dva milimetra ispod kože, stoga je ova tehnika idealna za pacijente s velikim brojem mladeža i njihovo periodično praćenje”, naglašava dr. Ervina Omerbegović i dodaje:

  “Najveći rizik od nastanka melanoma imaju osobe svijetle puti, plavih ili zelenih očiju i svjetlije kose, osobe koje su imale prethodne epizode opekotina od sunca ili koje često koriste solarije, zatim osobe koje imaju više od 50 mladeža na tijelu te one koje imaju obiteljsku anamnezu melanoma. Navedene skupine trebaju redovno provjeravati svoju kožu i posjetiti dermatologa jednom godišnje. U slučaju da primjete bilo kakve sumnjive promjene na već postojećim mladežima, potrebno je da se odmah jave dermatologu.”

 • Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine širom svijeta od raka kože oboli od dva do tri miliona ljudi, a oko 132.000 ljudi umre od te bolesti.

  “Različitim aktivnostima i kampanjama dm kontinuirano stavlja značaj na očuvanje zdravlja koje je preuslov ukupnog blagostanja i sreće. Besplatne dermatološke preglede organizujemo kako bismo aktivno sudjelovali u podizanju svijesti stanovništva o značaju redovnih pregleda koji mogu spasiti život. S obzirom da uvijek bilježimo veliki odziv građana, s ponosom možemo reći da u prevenciji i podizanju svijesti o načinima i značaju ispravne zaštite uspješno djelujemo dugi niz godina. Pozivamo građane da i ovaj put iskoriste priliku te da u nedjelju, na Panonici obave ovaj važni pregled”, izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u kompaniji dm.

  Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože građani će i putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati i korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi od sunca ali i njegovati nakon sunčanja.

  Nakon Banje Luke i Tuzle, besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a bit će održani još u: Sarajevu, Zenici, Mostaru, Neumu i Bihaću.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje