Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Satelitske antene na objektima predstavljaju potencijalnu opasnost po pješake

Preuzmite sliku

Brojne satelitske antene iako već odavno većinom nisu u funkciji i dalje se nalaze na fasadama, krovovima i balkonima stambenih objekata u Tuzli, što može da predstavlja potencijalnu opasnost po pješake ali i pokretnu imovinu građana odnosno automobile.

Sama željezna konstrukcija na koju su montirani tzv. tanjiri satelitskih antena izložena je već godinama hrđaju što postupno nagriza metal, a što opet za posljedicu usljed jačeg vjetra može dovesti do situacije da se antena odlomi i padne na tlo.

 • Prema Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama Grada Tuzla u (član. 7) iz 2019. godine se navodi kako je zabranjeno postavljati antene na prozorima i drugim fasadnim otvorima u zgradama orijentiranim prema javnim površinama ukoliko postoji mogućnost da se montiraju na fasadu koja nije okrenuta javnoj površini.

  Dalje u članu. 10 iste Odluke se navodi kako će za nadzor nad provođenjem vršiti nadležna gradska služba uz novčano kažnjavanje i izdavanje prekršajnih naloga.

 • Svjedoci samo da u Tuzli i danas postoji na stotine pa možda čak i na hiljade satelitskih antena koje uprkos tome što ne služe svrsi i dalje stoje montirane na brojnim objektima.

  Antene s godinama nagriza zub vremena, a osim što kvare vizuelni izgled objekta u dogledno vrijeme mogu i da predstavljaju potencijalnu opasnost po pješake na ulici.

 • Iz Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzla su nam kratko kazali kako su “Satelitske antene” u nadležnosti etažnih vlasnika stanova odnosno u nadležnosti upravitelja koji su zaduženi za održavanje određenih stambenih objekata jer je u pitanu privatna imovina.

  Međutim, uputili su apel građanima da ukoliko zaista ne koriste satelitske antene iste uklone sa objekata i tako smanje rizik od neželjenih posljedica.

 • Također, istog mišlenja su i upravitelji koji su u razgovoru za naš portal kazali kako bi trebalo da sami vlasnici stanova uklone antene ukoliko one nisu propisno postavljene ili ukoliko im eventulano više nisu u upotrebi.

  U regiji je već zabilježno već nekoliko slučajeva gdje su usljed nevremena i jakog vjetra antene padale na trotoare ali su pukom srećom izbjegnute tragedije po zdravlje i živote ljudi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje