Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Sastanak gradonačelnika i poslodavaca koji zapošljavaju preko 10.000 radnika uz godišnji promet preko 1,5 milijardi KM

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, održao je danas, u Gradskoj upravi, sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Grada Tuzle.

Na sastanku je razgovarano o uslovima za poslovanje privrednih subjekata i prilikama za saradnju Grada Tuzla i Udruženja poslodavaca Grada Tuzle.

 • Sastanak je otvorio gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović, osvrnuvši se na značaj postojanja Udruženja poslodavaca grada Tuzla i mogućnosti saradnje i ovog Udruženja, na rješavanju pitanja značajnih za privredne subjekte, ali i za budući razvoj grada. Gradonačelnik je naglasio, da je, uprkos brojnih naslijeđenih i drugih problema, u Tuzli napravljen svojevrsni urbanistički i razvojni preokret.

  Predsjednik Udruženja poslodavaca Grada Tuzle, Eldin Tabučić, predstavio je Udruženje, te istakao da su u ovom udruženju predstavnici slijedećih preduzeća: Dita, Bingo, Deling, Elektro Agent, Bony, Pivara, Menprom, ForEks i dr.

  Radi se o značajnim privrednim subjektima, koji zajedno zapošljavaju preko 10.000 radnika i imaju godišnji promet preko 1,5 milijardi KM, te da su, prema ovim parametrima, vjerovatno, najjače udruženje poslodavaca u okruženju.

  Istaknuto je i zadovoljstvo dosadašnjom komunikacijom privrede sa Gradskom upravom, ali i kako postoji prostor za njeno unapređenje.

  „Udruženje poslodavaca Grada Tuzle formirano je sa ciljem unapređenja saradnje između Gradske uprave i privatnog sektora. Privrednici su veoma zadovoljni dosadašnjim rezultatima i realizovanim projektima na području grada Tuzla i podržavaju sve inicijative Grada Tuzla. Naša filozofija je da damo doprinos stabilnosti i uvećanju gradskog budžeta, Udruženje poslodavaca želi da bude ravnopravan partner Gradu Tuzla u svim budućim aktivnostima, vezanim za razvoj i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja“, istakao je Tabučić.

  Gradonačelnik je prisutnim privrednicima predočio određene smetnje za još brži razvoj, koje se nalaze u pojedinim kantonalnim i federalnim zakonima, nakon čega su Mediha Nuhbegović, rukovodilac Stručne službe Gradskog vijeća i Jasmina Hasanefendić – Šimleša, pomoćnik gradonačelnika za službu za geodetske i imovinsko-pravne poslove prezentirale inicijative Grada Tuzla, koje su u nekoliko navrata upućivane prema višim nivoima vlasti, a odnose se na izmjene i dopune pojedinih zakona.

  Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, prezentirao je rezultate analize administrativnih taksi, komunalnih naknada i taksi za građenje za druge općine i gradove u BiH, sa usporedbom sa cijenama koje je formirao Grad Tuzla za navedene usluge.

  Kao što se moglo zaključiti iz analize stanja, najveći broj taksi i naknada Grada Tuzla su u rangu ili niže u odnosu na iste usluge u drugim općinama i gradovima. Gradonačelnik je naglasio da će se kontinuirano nastaviti praćenje cijena usluga gradske administracije i javnih preduzeća, kako bi se iste prilagođavale potrebama korisnika.

  Istaknuto je da je komunalnom gradnjom i uređenjem grada, postignut zavidan nivo pogodnosti za život i poslovanje u odnosu na druge općine i gradove u BiH.

  Nakon kvalitetne i sveobuhvatne diskusije, usaglašeni su zaključci, u cilju unapređenja saradnje, te dogovorene teme za naredni sastanak.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje