Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Počela rekonstrukcija objekta DTV „Partizan“ u Kreki vrijedna 450.000 KM

Preuzmite sliku

Sedam mjeseci nakon javne prezentacije projekta, u tuzlanskom naselju Kreka počela je rekonstrukcija zgrade Društva za tjelesno vaspitanje (DTV) „Partizan“, objekta koji je izgrađen 1894. godine, u vrijeme Austrougarske monarhije, a koji je usljed zapuštenosti srušen 2017. godine, piše Fena.

U projekat, koji bi trebao biti realizovan u narednih pet mjeseci, bit će uloženo oko 450.000 KM. Glavninu sredstava osigurala je Gradska uprava Tuzla, dok je 85.000 KM uplatila Vlada Kantona Sarajevo u vrijeme premijera Edina Forte.

Početku radova, na poziv Udruženja građana „Kreka“, prisustvovao je je bivši premijer KS, koji je izrazio zadovoljstvo što je izgradnja objekta počela onako kako je dogovoreno s vlastima Tuzle.

– Za vrijeme prošle Vlade KS, smo išli u više gradova nudeći određene projekte, a jedan od onih koje smo podržali jeste rekonstrukcija zgrade DTV „Partizan“ u Kreki. Ideju je podržao i gradonačelnik Tuzle i danas sam, kao građanin, došao na poziv UG „Kreka“, koje je bilo inicijator našeg ulaska u ovaj posao – kazao je Forto.

Objekat DTV „Partizan“ za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije u BiH bio je utočište članova Gombolaškog, a kasnije Sokolskog društva.

Poslije Drugog svjetskog rata objekat je služio kao dom Društva za tjelesno vaspitanje koje je bilo jedno od najmasovnijih u bivšoj Jugoslaviji. Tokom posljednjeg rata objekat je očuvan i bio je u funkciji sve do 1995. godine kada je izuzet za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, nakon čega je devastiran i srušen.

– Objekat ima važnu kulturno-istorijsku pozadinu i tradiciju i moram istači zahvalnost gradskim vlastima koje su prihvatile našu icijativu o rekonstrukciji objekta, kakav je potrebao stanovnicima ovog dijela Tuzle – kazao je predsjednik UO UG „Kreka“, Derviš Čičko.

Planirano je da se u rekonstruisanoj zgradi zadrže gabariti kao kod prethodnog objekta, sa dvije osnovne funkcionalne cjeline,  ambulantom, prostorijama Mjesne zajednice i UG “Kreka”, te multifunkcionalnom salom za održavanje sastanaka i drugih društvenih i kulturnih sadržaja.

Ukupna korisna površina prizemlja objekta iznosi oko 320 m2.  Investitor objekta je Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje