Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla obilježava 24 godine od masakra na Kapiji: Granata sa Ozrena ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150 (FOTO)

Preuzmite sliku

 

Tuzla danas obilježava 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine na tom mjestu usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200. Ovaj masakr, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle.

Komemorativna manifestacija, sjećanje na žrtve te tragedije i na sve civilne žrtve proteklog rata, počela je danas na Slanoj Banji puštanjem 71 goluba, polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen civilnim žrtvama masakra, a zatim nastavljena na samom mjestu stradanja.

Porodice žrtava zločina i brojni prijatelji su od jutarnjih sati počeli dolaziti na lokaciju Memorijalnog kompleksa “Aleja mladosti”, gdje su obišli vječno počivalište nedužno stradalih civila čiji su životi prekinuti na Dan mladosti.

Cvijeće i vijence, uz učenje Fatihe i odavanje počasti žrtvama, položili su čelnici gradske i kantonalne vlasti, delegacija Vlade FBiH, brojna udruženja i organizacije, sportski kolektivi, građani i mnogi drugi koji se s velikom tugom i boli prisjećaju 25. maja 1995. godine

Granatu sa Ozrena ispalila je tog datuma srpska vojska pod komandom Novaka Đukića koji je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Novak Đukić je danas na slobodi i boravi u Srbiji čije državljanstvo posjeduje.

Večeras u 20.55 sati, u vrijeme kad je 25. maja 1995. pala kobna granata, u Tuzli će se oglasiti sirene.

Top s Kicelja večeras neće označiti početak iftara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,