Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Na Trgu slobode predstavljen električni automobil ‘Tesla S’ (VIDEO)

Preuzmite sliku

U povodu predavanja kojeg je danas održao prof. Dr. Sci Neven Duić, redovni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, na temu ‘Izazovi i prilike na regionalnom tržištu električne energije u energetskoj tranziciji’, na Trgu slobode u Tuzli predstavljen je i električni automobil Tesla S.

Hrvoje Stančić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kazao je kako današnji događaj predstavlja dio promocije 4. konferencije ‘Sdewes‘ koja će biti održana u Sarajevu, a koja za cilj ima promovisati obnovljive i održive izvore energije.

‘Želimo svim zainteresovanim predstaviti električni automobil Tesla uz probne vožnje tako da ljudi osjete kako izgleda kada se vozite u jednom takvom automobilu. Ovaj model ima bateriju od ‘85 kW/h’  što je dovoljno za relaciju od nekih 300 kilometara sa jednim punjenjem. Najveća prednost ovakvih automobila jeste činjenica da ne emitiraju nikakve štetne čestice, što je veoma značajno kada govorimo o smanjenju zagađenja. Također, ljudima je zanimljivo i ubrzanje koje se može dobiti uz pomoć elektro motora, a to se postiže od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde. Kada se pritisne gas na Tesli baš se osjeti ta snaga i moć koju ima ovaj automobil, kazao je prof. Stančić.

Kao druga velika prednost automobila ‘Tesla’ istaknut je autopilot što vozačima na autoputu ili gdje nije gust saobraćaj omogućava potpuno uživanje u vožnji. Osim autopilota Tesla ima još jako puno komandi koji vozačima pružaju poseban ugođaj.

‘Za sada jedino ono što je problematično kada je u pitanju Tesla jeste njegova cijena, a ona ovisno od modela ona iznosi između 60 i 80 hilajda eura. Međutim, sve zavisi od prohtjeva kupca odnosno vrste opreme koju želi da ima u automobilu. Primjerice, imate modele koji mogu za nešto više od 2 sekunde dostići ubrzanje od 100 km/h. Problem cijene nastoji se riješiti određenim subvencijama. U planu imamo da promovišemo automobil Teslu i u drugim gradovima BiH’ – kazao je Hrvoje Stančić.

U sklopu ove promocije u BIT Centru u Tuzli prof. Dr. Sci Neven Duić održao je predavanje na temu ‘Izazovi i prilike na regionalnom tržištu električne energije u energetskoj tranziciji’.

Dr.sci. Neven Duić, redovni je profesor na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Član je Strateškog odbora za istraživačku infrastrukturu od 2017., član Nacionalnog odbora za praćenje Okvirnih programa Europske komisije za istraživanje i razvoj tehnologije od 2011., koordinator hrvatskog sudjelovanja u 40 međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata. Profesor Neven Duić objavio je preko 350 znanstvenih radova, od čega 154 u časopisima (od kojih 108 u časopisima u SCI / CC) Citiran je 2173 puta u Scopusu i 1779 puta u WoS-u. Izložio je više od 167 pozvanih i glavnih predavanja. Organizirao je nekoliko serija konferencija o održivom razvoju energetskih, vodnih i okolišnih sustava te bio član organizacijskih, znanstvenih i programskih odbora više od 57 istraživačkih konferencija. Njegova glavna područja interesa su energetska politika i planiranje, energetska ekonomija, politika održivog razvoja i planiranje resursa, ublažavanje klimatskih promjena, inženjering i modeliranje izgaranja, politika istraživanja i inovacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,