Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Mališani iz obdaništa “Poletarac” pripremali slastice u Turističko-ugostiteljskoj školi

Preuzmite sliku

Šta se sve može, kad se male i velike ruke slože?!

U prostorijama za praktiču nastavu, tačnije u kuhinji i restoranu JU Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli, danas je bilo puno smijeha, radosti i veselih dječijih lica.

Naša škola stavila se danas na raspolaganje našim najmlađim sugrađanima koji pohađaju vrtić „Poletarac“ na Slatini u sastavu JU „Naše dijete“ Tuzla.

Zajedničkim snagama naših đaka i 24. djece prosječne starosne dobi 4. godine, ispunili smo danas našu školu posebnom grajom sreće, radosti i oduševljenja kao i mirisima svježe pripremljenih keksića i krofnica.

Mirisi su bili posebni, jer su slastice pripremali naši najmlađi sugrađani u asistenciji đaka JU Turističko-ugostiteljske škole koji se školuju za poziv kuhar, dok su profesori kuharstva i učiteljice grupe „Žabice“ iz „Poletarca“ asistirali, vodili brigu o sigurnosti djece i nadgledali ovaj jedinstven projekat.

Usuđujemo se reći da je ovo možda i jedinstven projekat unutar lokalne zajednice na nivou BiH, jer je realizovan između srednjoškolaca i predškolske djece.

Naši najmlađi danas su imali priliku da u našem školskom restoranu samostalno uz asistenciju đaka i nastavnika, nauče osnove postavljanja stola što podrazumijeva postavljanje stolnjaka, malih, velikih, plitkih i dubokih tanjira, čaša, pribora za jelo kao i posluživanja ali i naučiti manire za stolom te služenje priborom za jelo.

U kuhinji smo demonstrirali i primjenili osnovne higijenske navike ali i zajednički pripremali tijesto za kekse i krofne, mijesili, mutili, rezali tijesto kalupima, slagali keksiće u tepsije, nadgledali pečenje i ukrašavali svježe pečene slastice čokoladom, čokoladnim mrvicama i uživali u ovom posebnom danu za sve nas.

Radost, sreća i veselje na licima malih i velikih đaka krasili su neprekidno ovaj događaj pri čemu su naši veliki đaci imali konačno priliku da danas budu u ulozi nastavnika, prenesu svoje vještine na druge i sagledaju sebe iz jedne druge perspektive tokom rada i educiranja mlađih od sebe.

Svi skupa, uživali smo na kraju u degustaciji pripremljenih slastica iznenađeni šta su djeca sve u stanju napraviti uz malo pažnje, truda, i volje nas odraslih. U duhu sreće, radosti i smijeha naši najmlađi vratili su se se po završetku događaja svojim redovnim aktivnostima u vrtić „Poletarac“ a naši đaci u školske klupe. Svi skupa bogatiji smo danas za mnogo lijepih uspomena a naši mali i veliki đaci sa dosta naučenih životnih vještina.

Nadamo se nastavku ovakve saradnje sa JU „Naše dijete“ i da će ovaj projekt postati tradicija u nekoj bližoj budućnosti, saopćeno je iz ove škole.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje