Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Intenzivirane aktivnosti na izgradnji Centralnog gradskog groblja

Preuzmite sliku

Grad Tuzla se godinama suočava s nedostatkom mjesta za ukop umrlih građana.

Ovaj problem je sve izraženiji, a trebao bi biti okončan završetkom izgradnje Centralnog gradskog groblja čija je izgradnja u naselju Drežnik počela u oktobru 2020 godine. Krajem godine planiran je završetak izgradnje većeg dijela prve faze, piše Tuzlanski.ba.

Osim ugovorenih radova, za izgradnju je bilo potrebna i nabavka zemljanog materijala za nasipanje ovog prostora na kojem je nekada bilo šljačište Termoelektrane Tuzla.

Prema Projektnoj dokumentaciji Prva faza izgradnje Gradskog groblja Drežnik obuhvata izgradnju puta, parkinga, potrebnih građevinskih objekata, mrtvačnice, uredskih prostorija, platoa za ispraćaj umrlih, te odgovarajućih staza. Vrijednost gradnje prve faze iznosi oko 3 miliona i 900 hiljada KM.

  • ”U prethodnoj godini nisu vođene veće aktivnosti i radovi na izgradnji ovog groblja, imajući u vidu nedostatak zemljanog materijala. Nakon sklapanja ugovora za nabavku zemlje ove aktivnosti su intenzivirane, tako da će se ove godine većina tih radova završiti. Izgradnjom ove prve faze stvorit će se uslovi za ukop za narednih pet do sedam godina za sve konfesije”, u ranijim istupima za medije naveo je Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove Grada Tuzla.

    Izgradnja centralnog gradskog groblja planirana je kroz najmanje četiri faze. Glavnim projektom je predviđena izgradnja prve faze centralnog gradskog groblja ‘Drežnik’ sa 21 grobnim poljem i ukupno 4.427 grobnih mjesta za sve tri dominatne konfesije, kao i za ateiste i agnostike.

    Groblje će dijeliti i nekoliko vještačkih brežuljaka što će omogućiti obavljanje nekoliko sahrana istovremeno bez da jedna drugu ometaju. Projektna dokumentacija kaže da će ovo groblje raspolagati sa dovoljno grobih mjesta da zadovolje potrebe grada u narednih trideset godina, a ako je suditi po obećanjima iz Gradske uprave i cijene usluga na gradskom groblju bit će povoljnije u odnosu na postojeće. (Foto: Mujo Mušić – AK Fenix)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje