Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Formirana radna grupa koja ima za cilj riješiti problem pasa lutalica

psi-lutalice-tuzla2
Preuzmite sliku

Tuzla nije iznimka kada je u pitanju dugogodišnji problem velikog broja pasa lutalica na ulicama. Slične probleme, koji se ubrajaju u domen okoliša imaju i drugi gradovi zemalja u okruženju zbog čega se često na konferencijama i forumima u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice isti potencira kao prioritetan.

Sa ciljem sistemskog rješavanja problema pasa lutalica u Tuzli, Fondacija tuzlanske zajednice je uz podršku GFCF (Global Fund for Community Foundations) oformila radnu grupu koja pokušava iznaći optimalno rješenje za ovaj sve izraženiji problem u gradu.

 • psi-lutalice-tuzla1
 • Radno tijelo čine Jasna Jašarević i Selma Memišević (Fondacija tuzlanske zajednice), prof. Jasmin Ferizbegović i Lejla Tirić (JP Veterinarska stanica Tuzla), Alma Bubić (Služba za komunalne poslove Općine Tuzla), Maid Fazlović (Služba civilne zaštite Općine Tuzla), Edin Dizdarević (JP Komunalac Tuzla), Anto Bosankić (Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline), Džemila Agić i Vanja Rizvić (Centar za ekologiju i energiju), dr. Azra Džaferagić Franca (Zavod za javno zdravstvo TK), Tamara Zakomac (JU Mješovita srednja škola Tuzla), Andrijana Čajić i Aldina Sejranić (Udruženje za zaštitu životina „Nirina“).

  Grupa je do sada imala dva radna sastanka tokom kojih je odlučeno da djelovanje svih subjekata koji su na određeni način involvirani u ovaj problem treba biti sistemsko i koordinirano jer samo tako može poučiti kvalitetnim rješenjem. Istaknut je povećan broj građana koji se javljaju u liječničke ambulante zbog ugriza pasa što je alarm da se poduzmu konkretne aktivnosti.

  „Postojanje jedinstvene baze podataka o psima i njihovim vlasnicima olakšao bi rad mnogim službama“ složili su se i predstavnici lokalne vlasti, veterinarske stanice, sektora javnog zdravlja, nadležne komunalne službe, nevladinog sektora, ali i udruženja koja brinu o zaštiti životinja.

 • štene pas lutalica
 • Registracija pasa se vrši sada, ali sporadično i uglavnom je motivisana inostranim putovanjima vlasnika sa svojim ljubimcem, a znatno manje razvijenim osjećajem o odgovornom vlasništvu. Stoga se izgubljen pas teško može vratiti svom vlasniku, a neodgovorni vlasnici koji svoje ljubimce iz njima znanog razloga puštaju na slobodu prolaze nekažnjeno.

  Aktivnosti radne grupe će i u narednom periodu ići u smjeru iznalaženja rješenja kojim bi se smanjio broj pasa na tuzlanskim ulicama i to kroz niz aktivnosti sa ciljem senzibiliziranja javnosti spram ovog problema. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje