Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Deling Invest predstavio novi atraktivni projekat u blizini Panonskih jezera

Preuzmite sliku

Investitor novog stambenog kompleksa u Tuzli tačnije na Slanoj Banji je Deling Invest, početak radova planiran je za proljeće 2021. godine a planirano useljenje u jesen 2022. godine. Pored toga, useljenje u objekat Park Lake najavljeno je za kraj 2021. godine, dok se krajem 2023. godine očekuje useljenje kupaca u sklopu prve faze kompleksa “Bukovčić”.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini vrlo atraktivnog turističkog dijela grada – Panonska jezera, koja svojim razvojem nevjerovatno pozitivno mijenja krajolik i podiže ga na jedan viši nivo. Osim jezera tu su i vrlo aktivni teniski tereni, ugostiteljski objekti kao i spomenici sa zonama rekreacije, šetnje  i zelenih zona. Sam naziv lokacije BANJA već govori o njenim potencijalima. Čitava lokacija se nalazi sa sjeveroistočne strane Ul.Džindić Mahala i razvija se longitudinalno.

  • Koncept

    Arhitektonski zadatak je bio razvijati dizajn u pravcu nekog usvojenog arhitektonskog elementa koji je aplikativan na cijeli objekat i koji će se na objektu čitati kao kontinuirani patern. S obzirom da je glavna fasada objekta jugozapadna i problem zaštite od sunca trebalo je riješiti u istom kontekstu.

  • Cijeneći da je estetski elemenat jedino opravdan ako je i funkcionalan, riješenje smo našli u ovojnici fasade koja svojim pravilnim kosim elementima tvori omekšanu i pokretnu liniju terasa – lođa po horizontali. Po vertikali, te kose plohe postaju idealno mjesto za vertikalne sklapajuće skrinove – grilje, koje se nižu po pravilnom redu. Na taj način, čitava fasada, na obje lamele postaje zavjesa koja uvezuje estetski, štiti od sunca a i pogleda ako treba, te mogućim pomjeranjem grilja u različite položaje, daje stalno novu sliku odnosno dinamiku čitavom susjedstvu.

  • Ova usvojena ideja, rezultirala je i osnovnim materijalom a to je svijetlo drvo ili drveni dekor u kompaktnoj ploči. Osim vrlo toplog vizualnog efekta, koji će čitavom kvartu dati jedan sasvim drugi doživljaj, to je i materijal koji je primjenjiv kako na punim plohama tako i na griljama, te objekat pakuje u monovolumen što je i bio cilj. Volumeni potkrovlja svjesno su tamni kubusi, koji kao struktura ” kuća na kući ” namjerno pričaju novu priču. I treći elemenat je boja atrija koja je u našem slučaju boja sunca i ona definira dvorište.

  • Bitan elemenat koncepta je i dvoetažni otvor u fasadi atrija. Osim što vizualno otvara dvorište prema teniskim terenima i zelenoj škarpi, označava natkriveno mjesto ulaza u lamele, a i terasom na prvom spratu sa dvostranim pogledom omogućava druženje komšija, uživanje u tenisu kao i provjetravanje dvorišta.

  • Principijelno objekat je tretiran kao “zeleni” objekat a u skladu sa naprednim graditeljskim trendovima. Primjena zelenih terasa i ravnih terasa sa drvećem u velikim saksijama, koji od objekta prave malu zelenu oazu je ultimativni cilj. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje