Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla danas: Jeziv pogled prema najvećem zagađivaču grada (FOTO)

Preuzmite sliku

Izgradnja kompleksa Termoelektrane u Tuzli realizirana je etapno, u periodu od 1959. do 1978. godine. Proizvodnja električne energije počela je 1963. godine. 

Bliži se početak proljeća, shodno tome napokon smo dočekali ljepše vremenske prilike. Dok se radujemo suncu, toplijem periodu, proljetnim šetnjama, istovremeno nas ovakvi prizori i pogled prema najvećem zagađivaču zraka na području grada, vrati u surovu realnost.

Kako je nedavno istaknuto, problem zagađenja se može riješiti ugradnjom sistema za odsumporavanje. Energeska zajednica je naložila BiH da se to uradi. Time bi se riješilo 95 posto problema. Elektroprivreda ima novac da to uradi, ali konkretnih mjera još uvijek nema.

  • Podsjećamo, Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka “7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim. Dok se ozbiljno ne pristupi rješavanju problematike, ovakvi prizori će nažalost biti svakodnevnica. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,