Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teatar Kabare Tuzla: Sutra će premijerno biti prikazana predstava “Gretica str. 89”

Preuzmite sliku

U okviru “Festivala premijera”, na sceni Teatra Kabare Tuzla u petak 07.10.2016. u 19:30h, premijerno će biti prikazana pozorišna predstava „Gretica str. 89“, nastala po istoimenom dramskom tekstu savremenog njemačkog autora Lutz Hübnera.

Komedija „Gretica str. 89“, na šaljiv način demistificira pozorište i njegov tobožnji glamur, prikazujući ga u onom „Pravom“ svjetlu, bez reflektora, iza rampe i zavjese, zadirući u sam proces stvaranja pozorišne iluzije, što publika, naravno do sada nije imala priliku da doživi.

Kroz niz duhovitih dramskih situacija, koje u osnovi imaju zajednički cilj i ideju, (uvježbavanje i postavljanje 89. stranice Goetheovog „Fausta“, što je ujedno i lajtmotiv predstave) prikazan je vječito skriven odnos između redatelja i glumca.

Njihov proces stvaranja pozorišne predstave na taj način publici postaje rastvoren i blizak, jer razgrađuje misteriju, koja je u suštini sačinjena od ljubavi, straha, prepotencije, sujete, boli, intriga ili nesigurnosti. To je u suštini priča o ljudima koji stvaraju teatar. Priča o glumcima i rediteljima. Priča o iluziji da se bave nečim važnim, istovremeno razbijajući sve iluzije i bez obzira na to što su svi po karakterima i sudbinama udaljeni jedni od drugih, svako na svoj način i svim raspoloživim sredstvima pokušava da implementira svoju ljubav prema pozorištu, otvarajući svoje pozorišne ideje, kao što i Goetheova Gretica na 89. strani otvara kutijicu sa nakitom, koju joj je postavio najveći razbijač iluzija – Mefisto.

Komedija „Gretica str. 89“ u isti mah je i romantično vesela, a i duhovito tužna predstava, ali u osnovi, istinska oaza pozorišne umjetnosti.

Autor: Lutz Hübner
Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Jasmina Čelebić Tanović
Igraju: Alisa Brkić i Damir Mahmutović
Scenografija i kostim: Alisa Brkić i Damir Mahmutović
Ton i svjetlo: Nermin Brković
Dizajn: Edin Memić
Fotografija: Emir Hukić
Produkcija: Teatar Kabare Tuzla i Studentska scena ADU Tuzla

Rezervacije karata, kao i sve dodatne informacije možete dobiti na brojevima telefona: 035/264-733 i 062/061-517 ili na facebook stranici Teatra Kabare Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje