Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra u Tuzli građani mogu besplatno mjeriti rizikofaktore za moždani udar (FOTO+VIDEO)

Preuzmite sliku

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, u cijelom svijetu, se obilježava na 29. oktobar s ciljem da se informiše javnost i doprinese edukaciji šire populacije o važnosti blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije u prepoznavanju prvih znakova moždanog udara.

Moždani udar je postao sve učestalija bolest kod ljudi, upozorila je danas profesorica i liječnica na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Mirjana Vidović. Problem je što su ovoj bolesti izloženi sve mlađi ljudi.

– Izloženi smo stresu i depresiji i suočeni smo s preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Preporuke su da kontrlišemo pritisak u krvi, da kontrolišemo šećer u krvi te da kontrolišemo poremećaje srčanog ritma. Ljudi trebaju prestati pušiti cigarete i upotrebljavati alkohol. Glavne poruke Svjetske zdravstvene organiozacije su da se naučimo nositi sa stresom i depresijom – kaže dr. Mirjana Vidović s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Svjetska zdravstvena organizacija je uočila brojne promjene u posljednjih desetak godina. Primjerice, dok je prije desetak godina bio rizik da jedna od 6 osoba bude žrtva moždanog udara, danas su već 4 osobe u riziko faktoru – istaknula je dr. Vidović.

Sutra, u utorak će liječnici UKC Tuzla zajedno sa medicinskim sestrama sa Klinike za neurologiju mjeriti rizikofaktore za moždani udar, te nivo holesterola i nivo triglicerida u krvi među građanima Tuzle. Sve aktivnosti će se događati na lokacijama Bingo City Center Tuzla i Mercator Center Tuzla, u periodu od 12.00 do 15.00 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,