Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra počinju letovi Lumiwingsa sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Preuzmite sliku

Grčka aviokompanija Lumiwings sutra ujutro će krenuti sa operacijama sa Međunarodnog aerodroma Tuzla na pet evropskih destinacija, a u pripremi je i linija za Istanbul.

Prvi letovi su planirani za švedske gradove Halmstad i Stockholm.

Dalje, u utorak 19. decembra uslijedit će i prvi let za holandski Maastricht, a 20. decembra i za njemački Saarbrucken te danski Esbjerg.

 • Kako je ranije saopćeno Međunarodni aerdrom Tuzla prodao je više od 2600 karata za dvije sedmice nakon što počela prodaja karata.

  Podsjetimo, ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije.

  Putnike iz Tuzle prevozit će Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

  Premijer TK Irfan Halilagić ranije je naglasio značaj uspostave ove saradnje, novih aviolinija, te daljeg razvoja tuzlanskog aerodroma.

  “Ponudili smo subvenciju, a to smo uradili zbog putnika, zbog naše dijaspore, a onda zbog pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizma. U tom kontekstu 2,5 miliona KM subvencije nije veliki iznos, uzimajući u obzir šta dobijamo s pola miliona putnika. Predstoji sezona praznika, godišnjih odmora i ovo je možda prilika da pozovemo našu dijasporu da ovaj zamah zajedno napravimo i iskoristimo činjenicu da od 18. decembra imamo značajan broj obnovljenih linija” – naveo je Halilagić.

  Tako će aerodrom Tuzla, ali prije svega građani Tuzlanskog kantona, bh. dijaspore kao i svi oni koji su u prethodnom periodu koristili usluge tuzlanskog aerodroma, ponovo imati mogućnost korištenja avio-linija i letova koji su ostali upražnjeni nakon što je aviokompanija Wizz Air povukla svoja dva bazna aviona.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,