Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srušena najstarija tuzlanska pekara ‘Hukić’, uskoro početak gradnje nove i savremenije

Preuzmite sliku

Najstarija tuzlanska pekara, Pekara Hukić danas je srušena, a na njenom mjestu bit će izgrađena nova savremena pekarska radnja.

Pekaru Hukić otvorila je zanatska i trgovačka porodica Hukići koja se u Tuzlu doselila davne 1860. godine. Od tada pa više od stotinu godina  tuzlanska stara čaršija mirisala je finom, zamamnom aromom svježe pečenog hljeba. To je miris koji je dopirao iz stare krušne peći, Hukića pekare. O tome govore i prvi pisani tragovi  o pekari u vlasništvu Mujage Hukića iz 1890. godine.

  • Poslije Mujage pekarstvom se nastavio baviti njegov sin Salko, a od 1940. godine tradiciju nastavlja Salkov sin Ahmet. U pekarskoj radnji Hukić hjeb i peciva su nastajali na starinski način, a mjesilo se ručno po tradicionalnim recepturama. Svježi mirisi hljeba i peciva nošenih u pletenim korpama širili su se tuzlanskim mahalama i sokacima gdje su ih željno isčekivale tuzlanske porodice i stare tuzlanske aščije.

  • Nakon prerane Ahmetove smrti od 1971. godine Pekarski zanat Hukića nastavlja Ahmetov sin Dževad, u gradu poznatiji kao Nedžad.

  • Nova pekara će, nadati se sačuvatu dugogodišnjoj tradiciji starih majstora pekarstva, koji su sva svoja znanja i vještine prenjeli na mlađe generacije, danas već petu generaciju porodice Hukić. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje