Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikati odbili prijedlog Vlade: Pojedini profesori prestaju sa štrajkom?

strajk-info
Preuzmite sliku

Ni ove sedmice neće biti nastave za većinu učenika osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Pregovori Vlade i predstavnika sindikata četvrti put su propali.

\"strajk-info\"

Naime, zahtjevi sidikata su i dalje ostali nepromjenjeni a to je da se plata ne smanjuje i da se isplaćuje po obračunu iz oktobra prošle godine, te da se topli obrok isplaćuje jedan posto od prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i isplata regresa i drugih nagrada. Sindikatima je ponuđeno da oni Vladi predlože rješenje ili da naprave ljestvicu po kojem principu bi trebalo ići to smanjenje.

„Imali smo ove sastanke i smatramo da ima prostora da se budžet popravi. Mi nećemo ulaziti u to da mi skidamo nekom platu\”, rekao je Fahrudin Šahović – predsjednik Pregovaračkog tima Samostalnog sindikata budžetskih korisnika TK.

Šahović je podsjetio i na to da su Vlade FBiH te Tuzlanskog kantona potpisale sporazum sa sindikatima da neće umanjivati radničke plate. Međutim da stvar bude gora u Sindikatu za sada nemaju rješenje kako će teći nadoknada nastave. Kada je u pitanju druga strana, Pregovarački tim je mišljenja da već dovoljno ustupaka napravljeno, tako da je ovo bio zadnji pokušaj da se postigne dogovor te obustavi štrajk.

„Duboko sam razočaran činjenicom da svi djelimo istu sudbinu kada je u pitanju finansijska situacija, ali da imamo potpune neralne stavove\”, kazao je Alen Taletović – predsjednik Pregovaračkog tima Vlade TK.

Dakle pregovori su propali učenici do daljnjeg neće pohađati nastavu, a pojedini članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja već su poslali Vladi pismo u kojem prihvataju posljednju ponudu o smanjenju plata za pet posto te da visina toplog obroka bude 7 KM do septembra kada bi trebalo da se isplaćuje po 8 KM.

„Sindikat Srednje Trgovinske škole poslao je dopis u kojem navode da istupaju iz štrajka. To je najbolja vijest koja se mogla desiti ovih dana kada svi očekujemo školska zvona i kada će se naša djeca vratiti u školske klupe\”, istakla je Nađa Avdibašić-Vukadinović – ministrica obrazovanja TK.

O nastavku nastave možda bi konačan sud mogla dati Vlada Tuzlanskog kantona čije zasjedanje je zakazano za četvrtak. Predsjednik Pregovaračkog tima Alen Taletović je mišljenja da su prilikom stupanja u štrajk od strane sindikata napravljeni propusti, ali će se o tome oglasiti Vlada TK.

Izvor: rtvslon.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: