Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Simulacija vježbe spašavanja u zgradi Centra za socijalni rad Tuzla

Preuzmite sliku

Grad Tuzla u saradnji sa Centrom za socijalni rad provodi projekat “Razvoj socijalnog poduzetništva i integrisanog vođenja slučaja, unapređenje rada i djelovanja Centra u kriznim situacijama na području Grada Tuzle”.

U okviru navedenog projekta danas je održana jednodnevna obuka i simulacija vježbe spašavanja u zgradi Centra za socijalni rad Tuzla, koju je pratio i vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

“Danas pratimo vježbu specijalne mješovite jedinice štaba Civilne zaštite grada Tuzle, gdje smo prisustvovali evakuaciji uposlenika JU Centar za socijalni rad. Ovaj događaj je veoma značajan jer smo imali pokaznu vježbu u spremnosti naše jedinice u ovakvim situacijama. Sa druge strane vježba je značajna jer  smo kroz iskustvo i praksu dali dodatnu edukaciju uposlenim JU Centra za socijalni rad, kako postupati u neželjenim i nepredviđenim situacijama, u ovom slučaju je to bio požar. Ovakve vježbe trebamo često praktikovati, kako u javnim tako i u drugim društvenim objektima, posebno u školama.

Mislim da je veoma značajno da barem jednom godišnje, osnovne i srednje škole i visokoškolske ustanove realizuju ovakve vježbe kako bi bili uvježbani, kako postupiti u slučaju požara, zemljotresa ili neke druge nepogode koja nas može zadesiti. Na takav način sigurno možemo spasiti veći broj života i smanjiti broj unesrećenih, ukoliko bi došlo do neželjenog događaja. Pokazali smo spremnost i opremljenost naše specijalne mješovite jedinice štaba Civilne zaštite. Iz godine u godinu sve više smo opremljeni i uvježbani i spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć našim sugrađanima, što je veoma značajno za sigurnost građana i imovine”, – istakao je dr.sc. Lugavić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje