Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šetnja gradom: Noć vještica na uobičajen način obilježava se i u Tuzli

Preuzmite sliku

Noć vještica, odnosno Halloween, je u proteklih godina postao popularan praznik u Bosni i Hercegovini. U Tuzli se obilježava na ulicama grada ali se možete proslaviti i u nekoliko lokala koji su pripremili tematske zabave. 

Da Noć vještica ima sve više poklonika i u našem gradu uvjerili smo se u večernjoj šetnji gradom na ulicama Tuzle gdje smo zabilježili interesantne maske i kostime.

Najviše značaja obilježavanju Halloweena prije svega pridaju u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu dok je po prvi puta Noć vještica prije dvije godine obilježana i u Saudijskoj Arabiji. Iako je ovaj praznik u većini država sa većinskim muslimanskim stanovništvom zabranjen i ne obilježava se.

Halloween je zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno.

Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,