Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saradnja BiH i Srbije: U Tuzli otvorena prva kolonija rukotvorina ‘Zajedno za kulturni turizam’

Preuzmite sliku

U Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u Tuzli danas je otvorena prva kolonija rukotvorina “Zajedno za kulturni turizam” koja se realizuje kao dio projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije. 

– Zaista je divno što mogu danas biti u Tuzli jer je ovo je jedan fantastičan projekat koji je Evropska unija bila u mogućnosti da podrži. Danas ovdje imamo više od 40 žena iz različitih dijelova BiH i Srbije, koje zajedno rade i proizvode i stvaraju predivna djela rukotvorina. Naravno, ne treba da zaboravimo da je i Evropska unija počela kao jedan svojevrsni projekat prekogranične saradnje između Francuske i Njemačke u oblasti uglja i čelika. Iako su ugalj i čelik veoma važni mislim da se možemo složiti da ono što se ovdje stvara da je to mnogo ljepše i veoma mi je drago što mogu danas da budem ovdje, veoma mi je drago što smo u mogućnosti da podržimo ovaj projekt – rekao je šef Odjela za komunikacije i portparol Delegacije Evropske unije u BiH Ferdinand Koening. 

 • Cilj projekta je jačanje kapaciteta obrtnica i umjetnica kako bi prepoznale turistički potencijal i komercijalnu vrijednost rukotvorina, umjetničkih radova i proizvoda koje ruke stvaraju.

  – Naše institucije u oblasti turizma jako su pomogle u osnaživanju turističkih destinacija kroz svoje rukotvorine i zanatstvo. S druge strane, želio bih istaći zadovoljstvo, s obzirom na to da se radi u ovakvom trenutku, u ovakvoj jednoj atmosferi, o jednoj prekograničnoj saradnji, gdje su naše dame našle dovoljno snage da pokažu kako možemo izvući ono najbolje od nas i zajedno se u svijetu pokazati kao pozitivan pomak – rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović.

 • Koncept kolonije, istaknuto je, promoviše cijeli region.

  – Ova kolonija konkretno je organizovana kao master class program, kao program za žene koje posjeduju vještine u starim tehnikama, koje učeći u koloniji te vještine unapređuju, šire svoja znanja, ali stiču i neke nove kontakte, upoznaju svoje koleginice iz drugih krajeva, u ovom slučaju iz pograničnog područja, i zajedno stvaraju proizvod koji je jedan od zadataka u projektu, koji će nositi motive ovog podneblja, to su oni motivi koji su nam zajednički i koji nas spajaju – kaže Violeta Jovanović, predsjednica Etno-mreže i izvršna direktorica NALED Srbija.

  Alma Halilović, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu naglasila je da u Tuzli imao oko 200 registrovanih obrta tradicionalnih i starih zanata dok je Lejla Radončić, izvršna direktorica BHCrafts, istakla kako je ovakva kolonija prva i unikatna u Bosni i Hercegovini.

  – Projekat smo prepoznali kao dobru šansu da naučimo i mi u BHCrafts-u neke stvari koje nismo znali. Kolonija je jedna od tih stvari i naše žene razmijenjuju iskustva sa ženama iz Srbije vezano za tehnike ručnih radova. Okupili smo motive koji su karakteristični za pogranična područja obje države i 60 žena aktivno učestvuje u ovom projektu, 30 sa svake strane iz 18 odabranih opština sa ženama iz ruralnih dijelova iz Srbije i BiH. Mislim da je divna prilika da se promovira tradicionalna tehnika ručnog rada kao važan dio kulturne baštine i Srbije i BiH, da se promovira to koliko žene mogu, šta su sve u stanju napraviti – zaključila je Lejla Radončić. (Fena | Foto: Blicko Junior)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje