Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić: “Mustafa Hukić bio je izuzetan igrač i veliki čovjek” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Stručni štab nogometne reprezentacije BiH, kapiten naše najbolje selekcije Edin Džeko, delegacija Općine Tuzla, predsjednik UO Sloboda Azmir Husić skupa sa članovima prorodice Hukić, pred prijateljsku utakmicu sa Lihtenštajnom na stadionu Tušanj posjetili su mezarje Borić na kojem je 9. avgusta 1999. godine sahranjena ikona tuzlanskog fudbala, Mustafa Hukić.

Mustafa Hukić je osoba koju sam ja poznavao, bio je izuzetno dobar igrač i veliki čovjek. Kada se god spomenulo ime Mustafe Hukića nikada nisam ništa loše imao priliku da čujem. Huka je zaista bio jedan pravi gospodin koji nas je prerano napustio” rekao je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić.

– Iskreno, ovo je težak dan za našu porodicu jer tata je bio član reprezentacije. Ovo je veliki gest naše reprezentacije, jer su pokazali i podsjetili da je moj tata još uvijek u njihovim srcima i da njegov lik i djelo nisu zaboravili, za Tuzlanski.ba rekao je Jasmin Hukić sin rahmetli Mustafe Hukića.

Mustafa Hukić rođen je 6.Februara 1951 godine, svoju fudbalsku karijeru gradio je u tuzlanskoj Slobodi zatim Osijeku, turskom Adanasporu takođe je bio član i američkog San Josea.

  • 121012128.14_mn
  • Za Slobodu je igrao od 1969 do 1978 godine, to su bile „zlatne” godine Slobode kada je klub sa Tušnja osvojio treće mjesto u prvenstvu bivše Jugoslavije, a Mustafa Hukić bio je jedan od najboljih i najpopularnijih igrača, te je zabilježio i pet nastupa za A reprezentaciju bivše Jugoslavije.

    Nakon angažmana u Osijeku, Adanasporu i San Joseu, Mustafa Hukić se vraća na Tušanj u Slobodu gdje završava svoju karijeru 1985 godine. Nakon završene igračke karijere, popularni Huka odlazi u trenerske vode, podsjećamo da je bio asistent selektoru A reprezentacije BiH, Fuadu Muzuroviću a u isto vrijeme vodio je i fudbalsku B selekciju naše zemlje.

    U periodu 1994 – 1999 vodio je F.K Slobodu, mnogi će se složiti da u upravo u tom periodu poslijeratna Sloboda igrala svoj najbolji fudbal. Omiljeni sportista Tuzle poginuo je u saobraćajnoj nesreći 7. augusta u 48. godini života, a 9. augusta 1999. godine je sahranjen na mezarju Borić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje