Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rektor Univerziteta u Tuzli: U posljednjih nekoliko mjeseci izložen sam pritiscima od strane vladajućih struktura u TK

Preuzmite sliku

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli dana, 08. marta 2017. godine je održana press konferencija povodom aktuelnih dešavanja na Univerzitetu.

 • Press konferenciji su prisustvovali članovi menadžmenta Univerziteta u Tuzli rektor, prof.dr. Samir Nurić, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, prof.dr. Alma Dizdarević i prorektor za naučno-istraživački rad, prof.dr. Naser Prljača.

  Prisutnima se obratio prof. dr. Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli, sa sljedećom izjavom:

  “U posljednjih nekoliko mjeseci izložen sam pritiscima od strane vladajućih struktura u Tuzlanskom kantonu. Ti pritisci grubo narušavaju zakonitost rada i autonomiju Univerziteta u Tuzli. Od Univerziteta u Tuzli se pokušava napraviti poprište za obračun političkih partija u kampanji, koja je, očigledno, počela.

  Želim još jednom naglasiti da ću se svim ovim pritiscima odupirati dokle god to budem mogao. Prije svega, neću dozvoliti političko organiziranje i agitiranje na Univerzitetu u Tuzli, jer je ono izričito zabranjeno. To je jasno precizirano u aktima Univerziteta.

  Neću dozvoliti narušavanje autonomije Univerziteta i akademskih sloboda i principa. Univerzitet je javna ustanova i ona pripada svim građanima, a ne političkim partijama i strukturama moći, bez obzira ko je na vlasti.

  Visoko obrazovanje je od vitalne važnosti za opstanak i razvoj društva i razvoj društvenih institucija. Insistiram i uvijek ću insistirati na posvećenosti svih uposlenika Univerziteta ovoj iznimno važnoj društvenoj ulozi naše javne ustanove, uz poštovanja principa zakonitosti, odgovornosti, transparentnosti i javnosti rada.

  To je moje opredjeljenje i od njega nikada neću odustati.

  O pritiscima još uvijek ne želim detaljno govoriti, u nadi da će oni prestati i da ćemo, ipak, prevazići sve nesporazume i u duhu zakonitosti i korektnosti, biti posvećeni razvoju i napretku društva.

  Sankcionirat ću sve vinovnike neakademskog ponašanja, u skladu sa zakonom, aktima Univerziteta i mojim ovlaštenjima, ali nakon što Etički komitet i nadležne institucije saopće svoja saznanja i odluke.

  Pozivam sve studente i nastavnike, ali i sve uposlenike Univerziteta u Tuzli da ne nasijedaju na provokacije i neistine, da ostanu dostojanstveni i posvećeni radu, učenju i istraživanju. Ovu krizu ćemo prebroditi jer imamo veliki ljudski i naučni potencijal, četrdeset godina tradicije u kojoj smo obrazovali hiljade stručnjaka različitih profila. Politički pritisci i nelojalna konkurencija nas ne plaše i nikada nas neće moći uplašiti.

  Još jednom pozivam sve strukture moći koje vrše pritisak na mene i Univerzitet u Tuzli da prestanu s tim. Pozivam osnivača da osigura regularne uslove za rad Univerziteta u Tuzli. Stojim na raspolaganju za dijalog i traženje najboljih rješenja. Ne samo ja, kao rektor, već i svi nastavnici, uposlenici i studenti Univerziteta u Tuzli.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje