Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, investirano preko 30 hiljada KM

Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je danas obnovljenu biblioteku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Vlada Tuzlanskog kantona je, kroz Program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2023. godinu, omogućila rekonstrukciju biblioteke.

U biblioteku je uloženo više od 30.000 KM, a prema riječima ministra Omerovića, dio novca se odnosio na rekonstrukciju, dok je veći dio novca uložen u nabavku opreme.

– Nabavljena oprema može se koristiti i kad dođemo u fazu da se Filozofski fakultet preseli u Kampus. Studenti će dobiti kvalitetnije uslove za rad, a nama je važna poruka da ulaganjem u biblioteku ulažemo u znanje, učenje, studiranje i da je to pravac kojem težimo – kazao je ministar Omerović.

Radi se o kontinuiranom ulaganju u oblast visokog obrazovanja jer je Vlada TK prethodne godine izdvojila više od 100.000 KM za unapređenje, ne samo nastavnog nego i naučnog procesa na Filozofskom fakultetu.

Dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić je kazala da kapaciteti čitaonice trenutno odgovaraju potrebama studenata Filozofskog fakulteta te izrazila nadu da će u daljem periodu biti i proširena.

– Ovo je važno za postizanje standarda osiguranja kvaliteta na Filozofskom fakultetu i procesa akreditacije studijskih programa jer novom opremom bit će omogućen pristup elektronskim bazama u kojima će studenti ali i uposlenici moći istraživati i pretraživati časopise – kazala je.

Filozofski fakultet je već završio akreditaciju dva klastera studijskih programa prvog i drugog ciklusa, rečeno je tom prilikom.

– Sad se radi pisanje samoevaluacijskih izvještaja za treći klaster, a bez akreditacije studijskih programa ne možemo govoriti ni o priznavanju naših diploma u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Jedan od kriterija je svakako i opremljenost odnosno dostupnost građe za naučno-istraživački rad, kako studenata tako i nastavnog osoblja – kazala je dekanica Delibegović Džanić, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje