Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pucnjem iz topa sa Kicelja označen početak ramazana, sutra prvi dan posta

Preuzmite sliku

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju, sva dobra djela učinjena u njemu, višestruko se množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur'ana, ali i mjesec na čiji se 17. dan odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.

Na osnovu Takvima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan mubarek mjeseca ramazana je u četvrtak, 23. marta 2023. godine, a ramazn je nastupio večeras sa zalaskom sunca (u Tuzli u 18:05 sati)

Prvog dana ramazana post počinje u 4:00 sata, a prvi iftar nastupa sa zalaskom sunca u 18:07 sati. Prvi teravih-namaz je srijedu, 22. marta 2023. godine. Vrijeme iftara će tradicionalno biti označavano ramazanskim topom sa brda Kicelj. Ove godine ramazan ima 29 dana.

– Zahvaljujemo Uzvišenom Allahu što nas je počastio da zapamtimo i dočekamo još jedan ramazan. Ovo vrijeme u koje smo ušli je doista najbolje vrijeme u toku godine. Otvorimo naša srca za sve ljude oko nas, pokažimo kolika je vrijednost posta i koliko nas post mijenja na bolje – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Vezano | Ramazanska vaktija za područje Tuzle 

Medžlis Islamske zajednice Tuzla će ove godine prema planu ramazanskih aktivnosti realizovati niz aktivnosti na području svog djelovanja. Štampane su ramazanske vaktije koje su ovih dana distribuirane u džemate, iste su besplatne i dostupne svim našim džematlijama i građanima.

U tuzlanskim džematima će biti dostupne i Ramazanske novine. Jedanaeste po redu novine obiluju sadržajima koji su namijenjeni za sve članove porodice. Ramazanske novine su besplatne i sve džematlije i građani u tuzlanskim džamijama mogu preuzeti primjerak istih. (Foto: Arhiva)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,