Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi u regiji: UNTZ uvodi novi master studij iz Metodike njemačkog jezika

Preuzmite sliku

Ove akademske godine će na Univerzitetu u Tuzli početi novi master studij iz Metodike njemačkog jezika.

Ovaj master studij je prvi ovakve vrste u regiji.

Univerzitet u Tuzli je ovaj projekat realizirao u saradnji s Goethe-Institutom iz Sarajeva i Univerzitetom iz Jene (Njemačka) u okviru projekta Trilateralne saradnje koji je potpisan godinu dana ranije. Oni će pružati podršku sadržajnim ali i organizacijskim segmentima ovog studija.

Na Odsjeku za njemački jezik i književnost su, nakon intenzivnih priprema, spremni da započnu s novim studijem u okviru kojeg će polaznicima biti ponuđeni predmeti koje će Univerzitet u Tuzli izvoditi u bliskoj saradnji sa Goethe-Institutom i sa Univerzitetom u Jeni, saopštili su iz UNTZ.

Planirana su četiri predmeta koja će se izvoditi po programu DDL. Na taj način će polaznici dobiti priliku da na ovoj instituciji steknu uvid u najnovija dostignuća i promjene u oblasti predavanja njemačkog jezika kao stranog jezika.

Neke od tema sa kojima će se susretati budući polaznici ovog master studija su: mediji u nastavi, kulturološki pirstup nastavi, princip izvođenja moderne nastave njemačkog jezika…

Univerzitet u Jeni je vodeći univerzitet u oblasti učenja njemačkog jezika kao stranog.

S druge strane, Goethe-Institut širom svijeta aktivno djeluje u oblasti njemačkog jezika, prateći i primjenjujući najnovija naučna i stručna dostignuća.

Planirano je da ovo bude samo prva faza šireg projekta u kojem partneri u budućnosti namjeravaju napraviti i dualnu diplomu. Upravo ova diploma bi bila priznata u Bosni i Hercegovini ali i u Njemačkoj.

Upis na master studij iz Metodike njemačkog jezika traje do oktobra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje