Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prva faza: Grad Tuzla i UNDP izdvojili oko pola miliona KM za obnovu Mejdana

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH potpisali Sporazum o finansiranju projekta, u okviru kojeg će biti finansirana obnova objekta SKPC Mejdan.

 • Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se danas sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP u Bosni i Hercegovini, Sukhrobom Khoshmukhamedovim i saradnicima, Sinišom Rodićem i Sinišom Ubiparipovićem.

  Imamović i Khoshmukhamedov su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom dobrom saradnjom Grada Tuzle i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP.

  „Imamo kvalitetnu saradnju sa Gradom Tuzlom i to u nekoliko sektora: energija i okoliš, održivi ruralni razvoj, dobro upravljanje i drugo. Današnjom posjetom započinjemo novu fazu saradnje u oblasti energije i okoliša i u narednom periodu ćemo proširiti našu saradnju u ovoj oblasti, prije svega vezano za energetsku efikasnost dvorane Mejdan“, izjavio je Sukhrob Khoshmukhamedov.

  Nakon sastanka u gradskoj upravi, delegacije Grada Tuzle i UNDP u BiH posjetili su SKPC Mejdan, gdje su, simbolično, u oštećenoj sali Mejdana, gradonačelnik Imamović i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Khoshmukhamedov potpisali Sporazum o finansiranju projekta, u okviru kojeg će biti realizovana obnova objekta SKPC Mejdan.

  Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom izrazio je gradonačelnik Imamović:

  „Ovo je prvi korak u zajedničkoj namjeri Grada Tuzle i UNDP u BiH, da Mejdan u konačnici, već iduće godine bude bolji nego što je bio prije poplave. U ovoj prvoj fazi planiramo sanirati uzroke i posljedice poplave, a cilj nam je da se Mejdan obnovi tako da bude mnogo održiviji, da ima manje troškove i da bude energetski efikasan objekat. Energetska efikasnost je štednja, dio zelene ekonomije i našeg ukupnog razvoja, a u okviru ovog projekta radićemo i na unapređenju energetske efikasnosti objekta Mejdana. Danas smo potpisali Sporazum i to je samo prvi korak, u kojem ćemo zajedno uložiti oko pola miliona KM, a onda ćemo u narednoj budžetskoj i kalendarskoj godini nastaviti sa novim ulaganjima u obnovu Mejdana.“

  Nakon potpisivanja Sporazuma, predstavnici Grada Tuzle i UNDP u BiH su posjetili kompleks Panonika i Solanu, gdje su sreli sa direktorom Bakirom Smailagićem i izvršnom direktoricom Melihom Rizvić.

  Direktor Solane je gostima predstavio Solanu, a posebno Muzej solarstva i pogon stare Fabrike soli. Tokom posjete Solani razgovaralo se o saradnji i mogućnostima obnove Muzeja solarstva i stare Fabrike soli.

  Pored gradonačelnika Jasmina Imamovića, sastancima su prisustvovali Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Vedran Lakić, savjetnik gradonačelnika, Svjetlana Kakeš, šefica Stručne službe za posloive gradonačelnika i Jasenko Elezović, direktor JP SKPC Mejdan.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje