Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protest u Tuzli: Kupci stanova krenuli prema ulazu u Gradsku upravu, spriječila ih policija (FOTO)

Preuzmite sliku

Stambeno poslovni objekat (SPO) “15. maj” trebao je biti završen krajem 2009. godine, ali još nije useljiv. Objekat su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija “Giprom”. Zbog svih problema kupci su danas ponovo protestovali u Tuzli, poručivši da više čekati ne žele.

Demonstranti su nakon okupljanja pred zgradom na Brčanskoj Malti pješačili do Gradske uprave Tuzla gdje su tražili da im se obrati gradonačelnik Jasmin Imamović, ali do njihovog susreta nije došlo.

Za usljednje su ključne dvije odluke Gradskog vijeća Tuzla, jedna o zamjeni nekretnina, koja je preduvjet za realizaciju druge odluke, o priključenju na vodovodnu, kanalizacionu mrežu, grijanje, ali i za priključenje struje.

“Cijena jednog stana za svakoga u svijetu predstavlja ogroman materijalni trošak, posebno u BiH, jer nekome život od toga zavisi. Kupcima stanova je veoma bitno da uđu u posjed svoje imovine i da imaju krov nad glavom. U međuvremenu njih devet je umrlo, a da nije uspjelo ući u posjed svoje imovine. Suština je da su se svi pregovori u proteklih par mjeseci s gradonačelnikom i njegovim pomoćnicima završili samo na običnoj priči koja nije urodila plodom”, rekao je predsjednik Udruženja građana “SPO 15. maj” Mirsad Šuvalić.

On je naglasio da je potreban veći angažman Tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojem se nalazi predmet vezano za SPO “15. maj”.

“Ljudi su oštećeni i najgrublji način pokradeni. O čemu više da pričamo? U kakvom okruženju i ambijentu živimo? Optužnice stoje u Tužilaštvu, ono obećava i priča kako radi, ali sada izgleda da vidimo da oni prikrivaju kriminal, ili su u službi politike. Ovdje je jasno da nismo svi jednaki pred zakonom, niti u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava”, podcrtao je Šuvalić.

Sada je najvažnije da se u ovoj zgradi priključi električna energija. Kako je Tuzlanski.ba saznao, za ovo će biti potrebno oko 160.000 KM, a zasad nije precizirano ko će ovaj novac izdvojiti.

Kako smo saznali u Gradskoj upravi Tuzle, ovaj novac iz gradskog budžeta ne može biti izdvojen. To bi značilo prekoračenje ovlaštenja, odnosno počinjenje krivičnog djela, s obzirom na to da za ovakvu namjenu ne postoji stavka u budžetu.

Demonstranti su danas pokušali proći i do ulaza u Gradsku upravu Tuzle, ali su ih u njihovoj nakani spriječili policijski službenici MUP-a TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,