Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promocija u Tuzli: Knjiga o Poslaniku Muhammedu namijenjena svima (FOTO)

Preuzmite sliku

U Islamskom kulturno-obrazovnom centru Tušanj u Tuzli sinoć je predstavljena knjiga “Muhammed a.s., Poslanik čovječanstvu”, autora mr. Mirze efendije Mešića, imama Zagrebačke džamije, piše Anadolu Agency (AA).

Ovo djelo je više od životopisa posljednjeg Božijeg Poslanika. U uvodnom dijelu autor je predstavio period koji seže do prvog čovjeka, Adema a.s. i otvorio je niz različitih tema vezanih uz čovjeka uopće, njegovu ulogu na ovom svijetu, slobodu izbora, razum i objavu kao vodilju kroz život. Kroz Poslanikovu biografiju, efendija Mešić utkao je aktuelna pitanja o muslimanima koja se često postavljaju, poput braka, društvene uloge žene u islamu, odnosa prema tradiciji i slično. Na kraju, autor je uvrstio i izbor Poslanikovih hadisa“, izjavio je dr. Sead Seljubac, jedan od promotora.

Govoreći o svojoj knjizi, efendija Mešić, koji je rođen u Čeliću kod Brčkog, a školovao se u Sarajevu i Zagrebu, rekao je da je ona namijenjena muslimanima, ali i onima koji to nisu, kako bi spoznali značaj Muhammeda a.s.

Knjiga je nastajala četiri godine, a može se reći i da je udžbenik, jer je uvrštena je kao glavno štivo za Treće međunarodno srednjoškolsko natjecanje iz poznavanja sire (biografije) Muhammeda a.s.“, rekao je efendija Mešić, dodajući da su Islamska zajednica i Bošnjaci u Hrvatskoj dobro organizirani i složni, te da je atmosfera u zagrebačkoj džamiji odlična.

Osim što radi kao imam, efendija Mešić predaje islamsku vjeronauku u Islamskoj gimnaziji Dr. Ahmed Smajlović u Zagrebu, a autor je još jedne knjige “Islam iznutra”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,