Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promocija knjige „Bošnjaci nakon socijalizma“, autora prof. dr. Šaćira Filandre

sacir filandra
Preuzmite sliku

Knjiga “Bošnjaci nakon socijalizma”, autora prof. dr. Šaćira Filandre predstavljena je sinoć u Tuzli.

sacir filandraPromocija je održana na Kamernoj sceni Doma mladih u Tuzli. O knjizi su govorili književnik, Ivan Lovrenović i načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović.

Položaj Bošnjaka na savremenoj političkoj sceni, kako smatra profesor Šaćir Filandra nikada nije bio bolji, ali stanje njihovog duha je u krizi.

Ključni fokus knjige je bošnjački identitet u postjugoslavenskom dobu. Istraživanje je smješteno u kontekst religije, nacije i države.

Jedan od promotora, prof.dr. Ivan Lovrenović, govorio je o višegodišnjem radu Šaćira Filandre na materijalu za knjigu, čija je tema “Bošnjački identitet u postjugoslovenskom dobu”, posebno aktuelna sada kada se priča o popisu stanovništa u BiH.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, sinoć u ulozi promotora, toplo je preporučio knjigu Šaćira Filandre. Imamović kaže da je čitajući knjigu stekao utisak da Filandra piše bez vrijeđanja, pokušavajući biti hladan, što nije jednostavno kada se radi o nacionalnim pitanjima. Jedno od poglavlja knjige odnosi se na mješovite brakove, kojima prema mišljenju Imamovića treba pristupiti ozbiljno jer je to krupan pravni problem.

Autor, prof. dr .Šaćir Filandra ističe da je uživao u pisanju knjige, koju ocjenjuje kao jako hladnu, preciznu, nemilosrdnu u kojoj nema stavova koji povlađuju bilo kome, to je knjiga o nama, o duhu jednog vremena.

Knjiga je pisana u duhu bosanskog jezika, i ona se može i treba čitati kao jedan politički roman. Također govori i o tome kako da se politički sekulariziramo, modernizujemo, evropeiziramo, moramo naprosto postati nacija, politička zajednica, a ne vjerska zajednica. Prvi put sve zavisi od nas samih, naša budućnost, budućnost naše djece, budućnost države, društva i to je jedna nova geopolitička pozicija koju imamo ali se konačno moramo uozbiljiti, sekularizirati, transformirati i obrazovati“, naglasio je Filandra.

Knjiga ‘Bošnjaci nakon socijalizma’ štampana je u ediciji BZK “Preporod” i “Synopsisa”.

Prof. dr. Šaćir Filandra rođen je 1961. u Crnićima kod Stoca. Filozofski fakultet završio je u Sarajevu. Jedno vrijeme je radio u Institutu za proučavanje nacionalnih odnosa. Trenutno je profesor i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Autor je nekoliko knjiga iz oblasti filozofije i politike. Ovaj savremeni bh. intelektualac problematizira temeljna pitanja bošnjačke duhovnosti, odnos islama i sekularizma, države i nacije te zagovara novo mišljenje kao način izlaska iz krize s kojom se BiH suočava već dugi niz godina.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: