Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije tačno 25 godina Tuzlaci odlučili pružiti organizovani otpor agresiji na BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

Danas je u Tuzli kroz brojne aktivnosti obilježena izuzetno važna godišnjica.

Prije tačno 25 godine, tačnije 4. aprila 1992. godine, Skupština opštine Tuzla donijela je Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U povodu obilježavanja značajne godišnjice brojne delegacije položile su vijence i cvijeće u spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli, kao i na spomen ploči koja se nalazi ispred današnjeg kina Kaleidoskop.

“To je bio jedan čin zakonitosti i hrabrosti, ali i odgovornosti prema građanima. To je bio i trijumf harmonije među razlikama, u pravome momentu kada niko drugi nije to mogao postići. To političko jedinstvo najviših organa vlasti se pretvorilo u jedno odbrambeno jedinstvo građana Tuzle. Svi su sve branili te jednako štitili prava svih, bez obzira koje su nacionalne ili bilo kakve druge pripadnosti”, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Kada čovjek proživi 25 godina u miru to je velika stvar, ali kada doživi isto toliko nakon godina koje su od 1991. do danas i kada zna kroz šta su BiH i Tuzla prošli, onda moram da kažem da se danas osjećam daleko sretnije. To govorim jer je taj 4. april zapisan u historiji BiH i Tuzle i on pokazuje na koji način su se branile i na koji način su se trebale braniti.” istakao je  Selim Bešlagić, koji je 15. maja 1992. godine kao čelni čovjek SO Tuzla rukovodstvu JNA poručio kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,