Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije 26 godina Tuzlaci odlučili pružiti organizovani otpor agresiji na BiH

Preuzmite sliku

U Tuzli će danas nizom aktivnosti biti obilježen 4. april, dan kada je prije 26 godina Skupština Opštine Tuzla na trećoj hitnoj sjednici donijela odluku o organizovanom pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

Na današnji dan održana je sjednica tadašnje Skupštine opštine na kojoj su svi odbornici, raspoređeni u osam partija, donijeli jednoglasnu Odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na BiH, odnosno da se Tuzla i BiH od agresije brane na zakonit način.

Zakonodavna i izvršna vlast Tuzle bila je te 1992. godine skoro jedina vlast u BiH koja je imala sabranosti, strpljenja, snage i pameti postići apsolutni konsenzus.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma za noviju historiju Tuzle danas će biti upriličeno odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomen obilježja – Ceremonijalni plato Slana banja, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. i na groblju civilnih žrtava.

Također, polaganje vijenaca planirano je i na Spomen ploču na zgradi u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla, 4.4.1992. godine (Kazan mahala Zgrada bivšeg Radničkog univerziteta), te odravanje svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,