Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prevareni kupci stanova ponovo protestovali na ulicama Tuzle, traže sprovođenje odluka Gradskog vijeća (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Kupci stanova i poslovnih prostora u stambeno-poslovnom objektu (SPO) “15. maj” u naselju Brčanska Malta danas su organizovali mirni protest pred zgradom Gradske uprave Tuzle, sjedišta Tužilaštva Tuzlanskog kantona, građevinske kompanije Giprom i sjedišta Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH. 

Danas su opet pozvali nadležne da riješe njihovu decenijsku agoniju. Naime, izgradnja objekta za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju Tuzla i Građevinsko preduzeće Giprom je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije.

Kupci su stanove i poslovne prostore platili, a zakonsko pravo da u njih usele do danas nisu ostvarili, jer zgrada još uvijek nije završena, a samim tim ni uknjižena.

Tokom današnjeg mirnog protesta za koji kažu da je bez bilo kakve političke pozadine ukazali su na neprimjenjivanje odluka Gradskog vijeća Tuzle iz prošle i ove godine, a koje se odnose na zamjenu parcela između Grada Tuzle i građevinske kompanije Giprom.

„Prije nekoliko mjeseci smo mislili da je postignut sporazum vezano za završetak objekta, međutim, krucijale stvari nisu riješene. Riječ je o sprovođenju odluka Gradskog vijeća Tuzle iz jula ove godine i novembra 2017. Vjerovali smo obećanjima svih investitora, pa i Grada Tuzla“, rekla je za Tuzlanski.ba Adisa Mehanović koja je kupila stan u SPO „15. maj“.

Ona je istakla da su su kupci stanova nedavno uložili dodatnih 200.000 KM u objekat. Novac su dali kooperantima za nabavku radijatora, elektro materijala, a jedan dio sredstava otišao je u ruke kompaniji Tom Cat kako bi završila određene radove na vanjskom dijelu objekta. Tom Catovi radovi se privode kraju.

„Ovdje jedino grad nije ispoštovao svoje, odnosno nije sproveo odluke koje se odnose na zamjenu parcele između Grada Tuzle i investitora Simičić i Direkcija za izgradnju. Druga odluka se odnosi na uvođenje vode, struje i grijanja. Voda i grijanje se rade, a struja nam još uvijek nije riješena“, dodala je Mehanović.

U cijeloj ovoj priči veliki problem predstavlja Direkcija za izgradnju Tuzle na čijem se čelu nalazio sadašnji predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić, zbog čega su se nezadovoljni kupci stanova danas i okupili pred sjedištem ogranka ove partije.

Za Direkciju za izgradnju Tuzle dosad je dva puta podnošen zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a računi već duži vremenski period nisu likvidni. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,