Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pretpremijera u BKC-u Tuzla: “Bosanska bajka” povodom 25. godišnjice nezavisnosti BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli danas je pretpremijerno izvedena dječija predstava “Bosanska bajka”, koja govori o bh. vrijednostima, tradiciji, muzici, jeziku i prirodnim ljepotama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bosanska bajka” govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige ostaju začarani. Kako bi se oslobodili, moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna, a tokom putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu, oni upoznaju vilu s Majevice, pastira s Vlašića, ribara iz Krajine, uče o sevdalinci, o bh. rijekama, starim riječima, o stećcima, prvom bosanskom kralju, o hrani…

Glumci su Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić, a predstava, u režiji tuzlanskog glumca Nedima Malkočevića i produkciji BKC-a Tuzla, rađena je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Ovakva vrsta patriotizma prijeko je potrebna u okolnostima u kojim živimo i zapuštenosti ljubavi prema svojoj domovini. U nedostatku tih emocija, ova je predstava podstrek budućnosti i način da najmlađa publika za 50 minuta, koliko predstava traje, više zavoli domovinu svojih predaka i shvati da bi svoj život i budućnost mogli ovdje graditi”, izjavio je Malkočević.

Iako je predstava prvenstveno bila namijenjena učenicima osnovnih škola, direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić smatra da je sadržajno prihvatljiva i srednjoškolcima, kao i odraslima.

“Ova je predstava izvrstan način da obilježimo 25 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i jubilej, 20 godina djelovanja BKC-a. Inače, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje pripremamo ovim povodom”, rekao je Bajić.

Premijera “Bosanske bajke” najavljena je za sutra u BKC-u, s početkom u 12 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje