Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavljen projekat „Tuzla- grad svih građana“

projekat opcina
Preuzmite sliku

Danas, 28. 03. 2013. godine, načelnik Općine Tuzla, sa saradnicima, upriličio je prijem za predstavnike asocijacije Lions Club International, na čelu sa g-din. Barry J. Palmerom, članovima Lions Club International u Tuzli, na čelu sa g-din. Azurom Tulumovićem, te predstavnicima asocijacije u Hrvatskoj i Sloveniji.

projekat opcinaSastanku su prisustvovale i predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, g-đa. Tifa Tučić i g-đa. Amela Teskeredžić, profesorica na Univerzitetu u Tuzli, Odsjek edukacija i rehabilitacija.

Povod sastanka bio je predstavljanje asocijacije Lions Club International, koja od nedavno djeluje u Tuzli, te prezentacija projekta „Tuzla – grad svih građana” – projektno rješenje za podršku adaptaciji infrastrukture u Tuzli za potrebe građana oštećenog vida, za čiju realizaciju je interesovanje pokazao Lions Club International, u saradnji sa Općinom Tuzla, Udruženjem građana oštećenog vida Tuzla i Univerzitetom u Tuzli, Odsjek edukacija i rehabilitacija.

Cilj projekta je da se grad Tuzla infrastrukturno prilagodi za funkcionisanje i inkluziju svih građana oštećenog vida i drugih invalidnih lica, kako bi se olakšala njihova mobilnost i omogućio lakši pristup historijskoj jezgri grada.

Lions Club International je organizacija koja u BiH djeluje od 1996. godine, i koja je do danas za različite projekte u BiH uložila preko 2.500.000,00$. Lions Club International sarađuje sa svim nivoima vlasti, na projektima koji imaju podršku međunarodne zajednice. Njihova glavna ciljna grupa su osobe oštećenog vida, ali i sve druge kategorije društva kojima je potrebna pomoć, te kulturne institucije. U Tuzli, Lions Club International djeluje od novembra 2012. godine, a osnovan je uz pomoć prof. dr. sc. Jusufa Šehanovića, člana Lions Cluba u Hrvatskoj.

Načelnik Jasmin Imamović, u svoje ime i ime građana Tuzle, zaželio je dobrodošlicu predstavnicima Lions Club International, izrazivši zadovoljstvo zbog skore realizacije ovog humanog projekta, koji predstavlja spregu između vladinog sektora, nauke i nevladinog sektora. Načelnik Imamović je također dodao da Općina Tuzla, osim što je grad tolerancije, ima i jednu humanu misiju, koja se ogleda u tome da kroz različite aktivnosti i projekte njeguje dugogodišnju tradiciju brige o invalidnim osobama i svima onima čije su potrebe posebne.

Ukupna vrijednost projekta je „Tuzla – grad svih građana” je oko 250.000 KM, a planira se da ga sufinansiraju Općina Tuzla i Lions Club International, putem svoje organizacije u Tuzli.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: