Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstava ‘Pluća’ večeras zatvara ovogodišnji TKT Fest

Preuzmite sliku

Predstavom “Pluća” autora Duncana Macmillana u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatra Exit iz Zagreba večeras će biti završen 18. TKT Fest 2020, a glasovima publike bit će proglašena i najbolja predstava na festivalu.

– Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, voze se i automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On “predloži dijete”. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno – navodi se o predstavi u saopćenju TKT Festa.

Rediteljica Aida Bukvić ističe da su “Pluća” duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja.

– Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi Život – podvukla je ona.

U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

Ovogodišnji XVIII TKT Fest – dani akademskog teatra 2020. realizira se pod motom “Punoljetstvo na margini“.

Pokrovitelji Festivala su BH Telecom, Grad Tuzla, Vlada tuzlanskog kantona/Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,