Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poziv mještanima Dobrnje, Mramora i Ljepunica na zbor o zagrijavanju i zagađenju

Preuzmite sliku

Blaga zima i neočekivano visoke temperature zraka za ovo doba godine pomažu mnogim domaćinstvima da prebrode ovu zimu i održavaju svoje kuće toplima.

Međutim, visoke vanjske temperature nisu i ne mogu biti trajno rješenje. Energenti su poskupili i sve ih je teže nabaviti. Ne znamo kakav će biti ostatak zime ili neka sljedeća zima. Zbog visokih cijena energenata i pitanja „Kako se zagrijavati zimi“, Front slobode organizira zbor građana u Društvenom domu Dobrnja u četvrtak 22.12. u 18:00.

Zbor će biti prilika mještanima Dobrnje, Mramora i Ljepunica da razgovaraju o problemu grijanja i zagađenja zraka u svojim mjesnim zajednicama. Na pitanja građana će odgovarati stručnjakinja iz oblasti zaštite okoliše, zagrijavanja i izolacije objekata dr.sc. Džemila Agić.

Pitanje cijene energenata i mogućih drugih metoda zagrijavanja te pitanje kako uz pomoć gradskih i kantonalnih subvencija doći do drugih metoda zagrijavanja bit će jedna od tema na zboru. Građani će moći razgovarati o tome kako uz mala ulaganja, dobru izolaciju i druge metode zagrijavanja smanjiti svoje račune za grijanje svake zime.

Akivisti Fronta slobode će građane upoznati s novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije Federacije BiH koji će omogućiti građanima da postavljaju svoje male solarne elektrane, razmjenjuju struju sa Elektroprivredom BiH i griju svoja domaćinstva gotovo besplatno.

Iz Fronta slobode pozivaju sve građane, a posebno građane iz spomenute tri mjesne zajednice, da dođu na zbor kako bi podijelili svoja iskustva sa zagrijavanjem, izolacijom, cijenama energenata, prilikama i problemima s kojima su se suočili te kako bi se upoznali s mogućnostima ušteta i sufinanciranja.

Svi građani su dobrodošli na zbor kako bi iznijeli svoje probleme, primjere i ideje te tako zajedno s ekspertima došli do rješenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje