Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poziv koji život znači: Inicijativa za lokator poziva u Službi hitne medicinske pomoći Tuzla

Preuzmite sliku

Vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Anel Ibeljić predao je inicijativu da se implementira lokator poziva u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja ”Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.

Naime, službenici Hitne pomoći se tokom poziva na broj 124 susreću sa situacijama da su osobe dezorjentisane ili nisu sigurne gdje se tačno nalaze. Taj proces često dodatno otežava i usporava pružanje hitne medicinske pomoći koja može značiti život.

Vijećnik Ibeljić koji je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a BiH, navodi da je uz dogovor sa građanima i zaposlenima u Službi hitne medicinske pomoći, na sjednici Gradskog vijeća uputio tu inicijativu, čija implementacija bi olakšala i ubrzala spašavanje života ugroženih odnosno povrijeđenih.

”U situacijama kada je neko teško povrijeđen ili bez svijesti, najčešće nas obuzmu emocije i zavlada panika usljed čega gubimo mogućnost da se orjentišemo u prostoru, posebno ako se nalazimo na nama nepoznatom području. Pored toga, imamo i situacije da se prve na mjestu nezgode nađu osobe koje ne žive u našem gradu gdje je potrebno promptno djelovanje koje se nažalost zna odužiti zbog nepoznavanja adrese”, ističe Ibeljić.

Ovu inicijativu podržavaju u Domu zdravlja Tuzla, navodeći da bi implementacijom projekta uveliko skratili vrijeme dolaska do pacijenta i započinjanja zbrinjavanja i time povećali šanse za uspješno spašavanje pacijenata.

Hitni lokator omogućuje preciznu lokalizaciju pozivatelja u hitnim slučajevima u roku od nekoliko sekundi što omogućava zaposlenicima Hitne pomoći brzo reagovanje i pružanje pomoći.

Ovakav sistem lociranja (GPS lociranje) se koristi u Evropskoj uniji i prema statističkim podacima, nekoliko stotina života se spasi upravo zahvaljujući tom sistemu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje