Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Površinski kop Dubrave: U toku jednog dana nestane 300-400 tona uglja (VIDEO)

kop dubrave
Preuzmite sliku

Krađa uglja u Tuzlanskom kantonu sve veći problem, dnevno nestane i po nekoliko stotina tona uglja

kop dubravePred sezonu grijanja krađa uglja u rudnicima na području Tuzlanskog kantona je sve češća. Najdrastičniji primjer je Površinski kop Dubrave, gdje tokom jednog dana nestane 300-400 tona uglja.

Krađa nekoliko stotina tona uglja dnevno na površinskom kopu Dubrave postala je normalna stvar. U rješavanje ovog problema, koji godinama traje, uključila se i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. „Kradljivci su ulazili u krug rudnika Dubrave, na traku postavljali zapreke, daske, i direktno s nje uzimali ugalj koji su rudari iskopavali“, kaže direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

Menadžment je pokrenuo disciplinski postupak tek protiv nekoliko zaštitara. „U zadnja dva mjeseca smo pokrenuli pet disciplinskih postupaka za radnike službe obezbjeđenja jer nisu na adekvatan način obavili svoj posao“, navodi direktor Površinskog kopa „Dubrave” Enever Omazić.

Saznajemo, međutim, da je u ovaj organizovani biznis, u kojem je za nekoliko stotina hiljada maraka oštećen rudnik, umješan i sam direktor Omazić, te rukovodilac šlužbe osiguranja Ibrahim Mehmedović, ali i pojedini pripadnici policije. „Tu se obrće veliki novac. Najveća je odgovornost rudnika Dubrave, oni moraju zaštiti sebe i svoju imovinu. Mnogo veći poslovi odvijaju se uz aminovanje zaštitarske službe rudnika Dubrave i pomalo vjerujem da u toj saradnji ima uključenih i pripadnika MUP-a“, tvrdi Duraković.

Nedaleko od samog središta eksploatacionog polja nalazi se i nekoliko ilegalnih kopova gdje desetak osoba, opremljenih rovokopačima, nezakonito eksploatišu i prodaju ugalj. Policija ih je i identifikovala. No, Kantonalno tužilaštvo Tuzla odbilo je da vodi istragu jer se, kako su naveli, ne radi o krivičnom djelu. Ilegalna ekpolatacija uglja je nastavljena, uprkos zabrani Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tuzlanski.ba / Federalna.ba (Omer Hasanović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: