Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan Sporazum o nastavku saradnje gradova Saint Denis i Tuzle

Preuzmite sliku

Sporazum o nastavku saradnje gradova Saint Denis (Francuska) i Grada Tuzla potpisali su danas U Gradskoj upravi Tuzla zamjenik gradonačelnika Saint Denisa, Rabia Berrai i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Gradonačelnik Lugavić pojašnjava da su najprije počeli s razmjenom projekata mladih ljudi, a potom su zajedno radili na izradi Evropske povelje o ljudskim pravima u gradovima. Tuzla i Saint Denis bili su pioniri te ideje i dokumenta, što pokazuje, kako je rekao, duboku vezu i saradnju u raznim područjima između ta dva grada.

-Današnjim potpisivanjem, sporazumu dodajemo nove dimenzije. Fokusiramo se na sigurnost kroz implementaciju pametnog video nadzora te širenje saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja. Želimo razmjenjivati dobre prakse koje će unaprijediti kvalitetu života naših građanki i građana. Ova bratska veza manifestira se kroz konkretne aktivnosti koje će obogatiti naše gradove i pridonijeti boljem životu naših sugrađanki i sugrađana – kaže Lugavić.

Saradnja između gradova Saint Denis i Tuzla ima duboke korijene, započela je još tokom 90-ih godina prošlog stoljeća kroz programe razmjene mladih i inicijativu za izgradnju mreže evropskih gradova za izradu Evropske povelje o ljudskim pravima u gradovima.

Ove aktivnosti su približile dvije slične lokalne zajednice, što je rezultiralo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u januaru 1998. godine.

– Kada je Tuzla u pitanju, želimo razviti brojne aktivnosti koje će ojačati našu saradnju. Naš grad je mlad, po prosječnoj starosti stanovnika, i veoma ambiciozan, te nam je prioritet staviti građane, posebno mlade, u središte naših napora. Želimo unaprijediti saradnju u mnogim područjima, uključujući obrazovanje, sport, kulturu i razmjenu resursa. Tuzla nam je izuzetno važna jer dijelimo mnoge zajedničke interese i mogućnosti za saradnju u raznim oblastima – istakao je zamjenik gradonačelnika Saint Denisa, Rabia Berrai.

Nakon prvobitnog potpisivanja Sporazuma o saradnji, gradovi Saint Denis i Tuzla prepoznali su potrebu za ažuriranjem sporazuma s obzirom na promjene na globalnom i lokalnom nivou. Sporazum je obnovljen i dopunjen 2009., a zatim i 2019. godine, fokusirajući se na dopunu pravaca saradnje.

Današnja obnova Sporazuma o saradnji naglašava važnost prijateljstva, saradnje i kulturne razmjene između ovih gradova. Oba grada su se složila o potpisivanju dopunjenog Sporazuma o saradnji, s novim ciljevima i oblastima saradnje, kako bi ojačali svoj partnerski odnos i zajednički radili na izgradnji bolje budućnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,