Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posljedni ispraćaj: Tuzla se oprostila od Željana Pilavdžića

Preuzmite sliku

Veliki broj sugrađana, prijatelja, sportskih radnika, bivših saigrača i igrača koje je nesebično podučavao tajnama košarkaške igre, danas se oprostio od Željana Pilavdžića, velikog čovjeka kojeg ovdašnja javnost najviše pamti kao nekadašnjeg trenera i igrača Sloboda Dite.

Oni koji su danas bili ispred Komemorativnog centra Tuzla svjedočili su dugoj koloni onih koji su željeli izraziti saučešće i riječi podrške supruzi Enisi, sinu Đaniju i ostalim članovima porodice Pilavdžić.

  • Željan Pilavdžić preminuo je u Tuzli u 67. godini života nakon što je posljednjih nekoliko godina vodio najtežu životnu bitku sa bolešću.

  • Pilavdžić je dugo godina igrao za tuzlansku Slobodu, čiji je bio kapetan. S njime kao trenerom Sloboda Dita osvojila je svoje zadnje trofeje u neovisnoj BiH. Triput su osvojili tri naslove BiH i četiri Kupa BiH. Pilavdžić je također prije rata trenirao Brčko, Student, zvornički Drinu i banjolučki Borac. Bio je trener bosanskohercegovačke reprezentacije za Mediteranske igre. Također, bio u igri za selektora bosanskohercegovačke košarkaške reprezentacije.

    Željan Pilavdžić je 2017. godine bio podvrgnut operativnim zahvatima na UKC Tuzla. Nažalost, ipak opaka bolest pet godina kasnije udaljila ga je od najbližih i najdražih.

    Osim košarke Pilavdžić je bio veliki zaljubljenik i u snooker koji je često igrao u čemu je također bio odličan. Njegovi školski prijatelji iz Matematičke gimnazije kažu kako je brojne zadatke i matematičke probleme rješavao svojom inteligencijom.

    Željan Pilavdžić, legenda grada, jedan je od onih Tuzlaka koga smo prepoznavali na ulici i rado ga pozdravaljali ukopan je danas na Gradskom groblju Trnovac.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje