Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Posjetioci CineStar multiplex kina u Tuzli će doživjeti čisti adrenalin i potpuno novu dimenziju filmskog doživljaja (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Posjetioci će doživjeti čisti adrenalin i potpuno novu dimenziju filmskog doživljaja.

Na lokalitetu bivše fabrike “Kvin” u završnu fazu ulazi izgradnja Bingo City centra u Tuzli. Radi se o modernom objektu površine 40.000m2 na tri etaže koji se gradi najsavremenijim građevinskim materijalima. Bingo City centar imat će višestruki značaj za Tuzlu.

Objekat će, između ostalog, sačinjavati hipermarket površine 6.000 kvadratnih metara, restoran sa igraonicom za djecu i ljetnom baštom, CineStar multiplex kino sa pet dvorana te Bingo Bowling (Brunswick) kuglana sa 12 staza. Ovo je jedan od većih projekata, kako u BiH tako i u regionu, gdje će zaposlenje naći oko 200 osoba.

Na gradilištu smo zatekli menadžera projektnog razvoja Blitz Cinestar d.o.o Hrvatska gospodina Ivana Giljanovića s kojim smo razgovarali o kompleksnosti projekta izgradnje CineStar multiplex kina sa pet dvorana u Tuzli.

Možete li nam kazati nešto više o tehničkim karakteristikama kino dvorana u Tuzli?

 • radovi-kino-bingo-tuzlaslika 21
 • Giljanović: Kada govorimo o tehničkom opremanju kino dvorane multipleksa CineStar treba naglasiti da se radi o ultimativnim kino dvoranama. Posjetioci će doživjeti čisti adrenalin i potpuno novu dimenziju filmskog doživljaja. Imamo specijalno srebrno gigantsko platno koje daje kristalno čistu sliku, precizniji i jači zvuk sa preko 20 kW zvučne snage. Slika će se projecirati iz najmodernijeg Barco DP2K-32B projektora koji je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsvjetliji kino projektor na svijetu. Bit će ispunjeni svi Cinestar standardi: Wall to Wall’ i ‘Floor to Ceiling’ filmska platna, Dolby Digital Ex (7+1), Real 3D kino tehnologija, stadionski raspored stolica, ljubavna i VIP sjedala i posebna mjesta za osobe s invaliditetom.

  Po čemu se ovaj građevinski poduhvat izdvaja od drugih u BiH?

  Giljanović: Prije svega radi se o obimnom i tehnički zahtjevnom projektu gdje je angažovano puno kompanija i kooperanata. Svaki od različitih dijelova projekta ima svoje tehničke zahtjeve, a najkompleksniji je Cinestar sa svojih 5 dvorana. U multiplex kinima akustika je veoma važna, a Cinestar ima svoje tehničke i akustične standarde od kojih ne odstupa.

  Šta je sve važno da bi se jedan ovako kompleksan projekat uspješno realizovao?

   Giljanović: Veoma važan dio je dobra projektna priprema, organizacija i nadzor ovog specifičnog projekta a posebno primjena materijala i sistema u cilju idealne akustične izolacije između dvorana.

  Recite nam nešto više o akustičnim rješenjima u samom Cinestar projektu i koji materijali su primjenjeni?

   Giljanović: U ovom projektu koristimo Rigips DUO`TECH sistem kino zidova kojim postižemo najbolje akustične performance. Zajedno sa Isover AKUSTO mineralnom vunom ovim sistemom postižemo maksimalnu zvučnu izolaciju od 83dB sa ukupnom debljinom zida od 45cm. Vrlo važan detalj su niski tonovi gdje Rigips DUO`TECH sistemom postižemo 43dB pri 63Hz što je nama vrlo značajno. Ovo izvanredno svojstvo – dokazano od strane nezavisnog ovlaštenog instituta – je jedinstveno.

  Da li ste ranije imali iskustva sa ovim materijalima?

   Giljanović: Naravno, zajedno sa Bingom i Saint-Gobain Rigipsom smo sarađivali prije dvije godine kada smo također gradili Cinestar multiplex kino u Bingo centru u Bihaću.

  Planovi za naredni period?

  Giljanović: U narednom periodu planiramo se širiti i otvoriti kino dvorane multipleksa CineStar i u drugim gradovima BiH. Već sada je izvjesno Sarajevo i Banja Luka.

  • Direktor GD Dekor MB Tuzla, Mersudin Bureković, izvođać radova na kino dvoranama

 • radovi-kino-bingo-tuzlaslika 12
 • Da li ste zadovoljni sa kvalitetom materijala koji ugrađujete?

  Bureković: S obzirom da se radi o svjetski poznatim kompanijama Rigips i Isover koje drže do svog imena, svi materijali su visoke kvalitete i predstavljaju najbolje materijale ove vrste koji se nude na svjetskom tržištu.

  Imate li kvalitetnu tehničku i logističku podršku?

  Bureković: Bez kvalitetne tehničke i logističke podrške ovako zahtjevan projekat ne bi bilo moguće završiti. Složeni projekti poput Cinestar kina su rijetki na našem tržištu, pa nam je tehnička podrška koju nam je pružio Renan Šehović, predstavnik prodaje i tehnička podrška firme Rigips BiH, bila neophodna i od izuzetno velikog značaja.

  • Direktor Fenix AS d.o.o. Srebrenik, Amir Smajić, izvođać radova na kino dvoranama

 • radovi-kino-bingo-tuzlaslika 11
 • Kako funkcioniše saradnja između lokalnih i svjetskih kompanija angažovanih na projektu?

  Smajić: Sve kompanije koje učestvuju u ovom projektu imaju veliko iskustvo u složenim projektima tako da saradnja i komunikacija funkcionišu besprijekorno.

  Da li su se tokom izvođenja radova pojavili neki nepredviđeni problemi?

   Smajić: Kao i u svakom poslu i ovdje smo nailazli na dosta nejasnih detalja i spojeva koje smo, zahvaljujući tehničkoj podršci firme Rigips, brzo rješavali čime dinamika posla niti u jednom momentu nije bila dovedena u pitanje a znamo da je dinamika na ovako velikim projektima veoma važna.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,